Dotarł do nas za sprawą Krzysztofa Kolumba zza oceanu. Jego ojczyzną
jest Ameryka Południowa, gdzie wciąż jeszcze spotkać można jego dziko
rosnące krzewinki. Od tej pory zawładnął niewątpliwie naszymi sercami:
odchudza, odmładza, a także chroni przed nowotworami. Przez IŻŻ uznany
za warzywo, z punktu widzenia botaniki jest właściwie owocem O kim mowa?
Oczywiście o pomidorze.
Niedoceniany
Aż
trudno uwierzyć, że jeszcze w ubiegłym wieku warzywo to, uważano za
trujące najprawdopodobniej z powodu przykrego zapachu wydzielanego przez
liście i łodyżki. Z tego względu pomidory uprawiano wtedy przede
wszystkim jako rośliny ozdobne. Nie trzeba było jednak
długo czekać, aby ludzkość odkryła walory smakowe i zdrowotne tej
rośliny. Do Polski pomidory przybyły wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony. Dziś zajmują pierwsze miejsce w zbiorach warzyw w krajach UE (rocznie ok. 12-13 mln ton). Jednym z głównych eksporterów pomidorów jest Polska, która wysyła je nawet do Grecji.
Doktor pomidor
Obecnie pomidor nie jest ceniony jedynie przez smakoszy, ale również dietetyków i lekarzy. Składa się bowiem aż w 93 procentach z wody i tylko niewielkiej ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Charakteryzuje się bardzo mała ilością kalorii- 100 g tych warzyw to zaledwie 15 kcal, dlatego doskonale sprawdza się w dietach odchudzających. Poza tym pomidor jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki któremu czujemy się syci. Zawarte w pomidorze kwasy organiczne
pobudzają natomiast wydzielanie soków organicznych, regulując przemianę
materii. Dzięki swojemu nieocenionemu składowi pomidory są
wykorzystywane w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, chorobach serca. Zaleca się je szczególnie młodzieży oraz dzieciom w czasie intensywnego wzrostu, a także osobom cierpiącym na zaparcia. Ze względu na zawartość bromu pomidory działają kojąco.
Skarbnica witamin i składników mineralnych
Pomidory zawierają w swoim składzie min. witaminy A, B1, B2, C, PP, kwas foliowy niewielkie ilości D, E i K, składniki mineralne przede wszystkim związki potasu, ale także sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu i magnezu. Już dwa pomidory dziennie mogą uczynić wiele dobrego w naszym organizmie:
- pokrywają ok.35 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A, utrzymując w doskonałej kondycji nasze oczy oraz przedłużając młodość.
- są źródłem znacznej ilości witaminy C
(prawie 100% dziennego zapotrzebowania). Witamina ta odpowiedzialna
jest za produkcje kolagenu, zwiększanie wydajności układu
odpornościowego oraz przyspieszanie gojenia ran.
- spora dawka witamin z grupy B wpływa korzystnie na układ nerwowy, a znajdująca się wśród nich witamina PP usprawnia metabolizm cukru i cholesterolu we krwi.
Cenny likopen
Warto zaznaczyć, iż pomidory są niezwykle bogate w cenny antyutleniacz- likopen,
który nadaje im czerwony kolor. Likopen znajdujący się w naszych
pokarmach należy do jednej z pięciu grup karotenoidów obecnych
w przyrodzie. Jest on najbardziej skutecznym likwidatorem wolnych
rodników spośród wszystkich znanych karotenoidów. Wolne rodniki są to atomy, które posiadają niesparowane elektrony,
dzięki czemu maja zdolność łączenia innych molekuł w reakcji chemicznej
utleniania. Reakcja ta ma bardzo niekorzystny wpływ na nasz organizm.
Powoduje wiele groźnych chorób jak:
- artretyzm
- choroby serca
- nowotwory
Najważniejszym sposobem zapobiegania tym niezwykle szkodliwym procesom jest działanie antyutleniaczy, wśród których bardzo wysoką skutecznością odznacza się właśnie likopen. Badania dowodzą, iż dieta bogata w ten cudowny składnik zapobiega
zawałom serca i rozwojowi miażdżycy, zmniejsza również ryzyko
wystąpienia raka szyjki macicy i prostaty oraz hamuje proces
zwyrodnienia plamki żółtej. Wiadomo, że ryzyko powstania raka prostaty u mężczyzn spożywających w tygodniu 10 pomidorów zmniejsza się o ok. 45%.
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli obiecujący związek pomiędzy
jedzeniem bogatych w likopen pokarmów, a spadkiem zachorowalności na raka gardła.
Badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetów w Manchesterze
i Newcastle dowodzą, że pomidory, właśnie dzięki obecności likopenu
zwiększają zdolność skóry do ochrony przed światłem ultrafioletowym
z siłą porównywalną z wartością 1,3 filtru przeciwsłonecznego.
Nie dla każdego
Niestety istnieją również jednostki chorobowe, które zmuszają do ograniczenia spożywania pomidorów.
Warzywo to zawiera, bowiem związki zwane szczawianami, które tworzą
wraz z wapniem odkładane w organizmie złogi. Z tej przyczyny powinny ich
unikać osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Uważać na nie powinny również osoby cierpiące z powodu zgagi. Warto również wspomnieć o właściwościach uczulających pomidora. Powinny ograniczyć je matki karmiące, a do diety dzieci muszą być wprowadzane stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.
Pomidorowe smakołyki
Jeśli
jednak nie jesteśmy w grupie osób, które powinny powstrzymać się od
spożywania pomidorów, powinniśmy jak najczęściej cieszyć się jego
licznymi zaletami. Według zaleceń żywieniowych należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców do 5 porcji dziennie,
w których warto uwzględnić spora dawkę pomidorów. Są one niezastąpione
zarówno do przygotowania szybkiej, pożywnej przekąski, jak i zdrowego
dania głównego. Najbardziej aromatyczne i najbogatsze w witaminy
i składniki mineralne są te prosto z krzaka. Jednak
z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok, ponieważ cenne dla
zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z nich
przetworach: przecierach, koncentratach, keczupach, sosach. Przetwory pomidorowe, szczególnie te z dodatkiem oleju są lepszym źródłem likopenu
niż surowe pomidory. Warto wspomnieć, iż sosy przygotowane z dodatkiem
oliwy podnoszą zawartość likopenu 2-3 krotnie, nawet 24 godziny po
jedzeniu, w porównaniu do konsumpcji soków pomidorowych.
box_srodktekstowy
Praktyczne wskazówki
- Kupując pomidory, wybierajmy te dojrzałe i dobrze wybarwione. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu.
- Mocny aromat
świadczy o tym, że pomidorowi pozwolono spokojnie dojrzewać na krzaku.
Przedwcześnie zerwany i dochodzący np. na parapecie zawiera o wiele
mniej substancji zapachowych.
- Pomidory należy kroić bezpośrednio przed podaniem i jak najszybciej zalać sosem, sokiem z cytryny lub oliwą.-zapobiegniemy w ten sposób wypłynięciu wraz z sokiem cennych substancji.
- Enzym askorbinaza, znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy, więc sałatek łączących te dwa warzywa.
- Sałatki z pomidorów doskonale komponują się z świeżymi ziołami, a szczególnie z oregano, bazylią, rozmarynem
a czy żołądkowcy którzy nie mogą jeść surowych warzyw i owoców mogą jeść pomidory? na pewno w postaci płynnej ale jak je dusić żeby witaminy w nim zostały? a nie kupować z konserwantami?
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory....A teraz Adio, pomidory..te ze sklepu nie zawsze są dobre
OdpowiedzUsuń