sobota, 10 czerwca 2017

Klopsiki wegetariańskie

Zachciało mi się zjeść jakieś kotleciki-klopsiki ,ale w necie nie znalazłam żadnego przepisu który by mi odpowiadał .
Wiec z jednego przepisu wzięłam jeden składnik z innego jakiś inny i wyszły mi całkiem smaczne klopsiki .



Do sporządzenia wegetariańskich klopsików potrzeba nam będzie:
1 puszka ciecierzycy (lub 1 szklanka suchej na wieczór namoczonej i następnego dnia ugotowanej )
1 jajko
1/2 pęczka natki pietruszki
3-4 pieczarki (nie koniecznie,ale ja miałam to dałam)
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 mala cebula
bułka tarta
przyprawy: sól,pieprz,papryka słodka ,papryka słodka wędzona(jak ktoś lubi)

Ciecierzyce trzeba ugotować (jeśli namoczyliśmy ja na noc),jeśli danie ma być szybkie to można wziasc puszkę ciecierzycy .
Marchewkę starłam na tarce do warzyw (duże oczka).
Pieczarki tez starłam na tarce do warzyw (duże oczka).
Na patelni rozgrzałam olej dodałam cebule posiekana w kosteczkę i czosnek ,chwilkę to razem podsmażyłam (żeby cebula nabrała szklistego koloru) do tego dodałam starta marchew i za chwilkę pieczarki starte ,wszystko to razem podsmażyłam aż nie będzie surowe i odstawiłam na bok do ostygnięcia.
Ciecierzyce trzeba teraz rozdrobnić ja wszystkie warzywa czyli marchew ,cebule,pieczarki i ciecierzyce przepościłam przez wyciskarkę(pełne sito) ,albo wszystko razem zblendować na jednolita masę.
Do masy dodałam natkę pietruszki ,jajko i bułkę tarta oraz przyprawy .
Wszystko to razem zmieszałam dosmaczyłam i zaczęłam kulać małe klopsiki ,a następnie podsmażyłam je na patelni.
Mi  wyszło ok.15-17 małych klopsików.






Zycze smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...