poniedziałek, 9 marca 2020

Fuczki z kiszoną kapustą

Przepis na fuczki znalazłam na którejś z grup na FB nie dam tu linka do przepisu z którego korzystałam bo przepis był szczegółowo opisany, a nie dany link  do niego.
Placuszki są szybkie w przygotowaniu .


Na 7 sztuk fuczków ja wzięłam(jeśli zrobisz je mniejsze to wyjdzie ci z tego przepisu więcej placuszków):
1 szklanka mleka
1 jajko
 mąka do gęstości (ja użyłam typ 1850)
przyprawy do smaku:pieprz, sól, majeranek, tymianek, kminek mielony (jak nie lubisz jakiejś przyprawy to jej nie dodawaj )
 300g kapusty kiszonej (u mnie to były 3 garście kapusty,nie gotować jej tylko taka kiszona jak ja przynosimy np.z targu)
 olej do smażenia

Kapustę  odcisnęłam z nadmiaru soku i pokroiłam drobniej(żeby była mało wyczuwalna w placuszkach)
Do miski wlałam mleko ,rozbite jajko i w/w przyprawy do smaku ,a następnie powoli dodawałam mąki (ja używam mąki o typie 1850 wiec mogłam jej dodać mniej niż ty jak będziesz robić z maki białej o innym typie) dlatego sypiąc z torebki ciężko mi napisać ile tak naprawdę tej mąki zużyłam ,ale ciasto na placuszki ma być nie za  gęstawe (wszystko wyregulujesz jak wrzucisz kapustę pocięta) .
Po wrzuceniu kapusty do miski i zamieszaniu wszystkiego jak ciasto jest za gęste (to wlej troszkę mleka lub wody) jak będzie za rzadkie to dorzuć troszkę mąki.
I tak przygotowane ciasto z kapustą kiszoną w środku nakładaj łyżką na ciepły olej . 
Smażyłam do stanu rumianego.

Można je podać z czym tylko chcesz ,ja miałam z obiadu sos warzywny (który został mi z mojego kociołka warzywnego co robiłam na obiad) ,możesz tez dać cukier(jeśli jadasz?)
Placuszki są smaczne i szybkie w przygotowaniu także polecam.




Życzę smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...