sobota, 23 lutego 2019

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymską  z jajkiem robił chyba już każdy i dlatego nie chciałam wrzucać tu przepisu ,bo ile gospodyń tyle wariacji pieczeni,ale namówiona przez koleżankę postanowiłam napisać swój przepis na pieczeń rzymską z jajkiem.
Tu połączyłam dwa rodzaje mies i bardzo dobrze bo pieczeń ta jest smaczniutka.Jeśli nie lubisz mięsa mielonego drobiowego do dodaj samo wieprzowe ,albo mieszane wieprzowo- wołowe.

Do sporządzenia pieczeni rzymskiej użyłam:
5 jajek
400g mięsa mielonego wieprzowego
400g mięsa mielonego drobiowego(u mnie akurat było to mielone z indyka)
1 natka pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki musztardy
1-2 łyżki majeranku
przyprawy:sól,pieprz
bułka tarta
4 jajka ugotowałam na twardo.
Cebulę obraną poszatkowałam drobno i wrzuciłam ją na patelnię gdzie wcześniej wlałam troszkę oleju ryżowego(ja na nim wszystko smażę nie na oleju rzepakowym) do zeszklonej cebuli dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej chwilkę podsmażyłam .
W dużej misce umieściłam mięsa mielone i wszystkie pozostałe składniki jak podsmażoną cebulka,majeranek,pociętą natkę pietruszki,jedno surowe jajko,musztardę oraz przyprawy wg. własnego smaku.
Wszystko to razem wymieszałam i jeśli konsystencja byłaby za rzadka to trzeba dodać troszkę bułki tartej.
Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dół trochę mięsa, a później na to mięso ułożyłam całe jajka (obrane oczywiście ze skorupki)i później na górę pozostałe mięso.
Starałam  się wypełnić mięsem wszystkie szczeliny i przestrzenie miedzy jajkami oraz przy brzegach formy.Ja na górze ugładzam mięso łyżką zmoczoną zimną wodą.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180C(góra-dół) i piekłam tak przez 50 minut .
Po tym czasie wyjęłam pieczeń i tu trzeba odczekać ,aż pieczeń dobrze się ochłodzi bo tak wyjęta z piekarnika może być jeszcze rzadka(ale najczęściej na drugi dzień już jest dobra do jedzenia)polecam ten przepis dla mnie ów klops jest pyszniutki.



Życzę smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...