środa, 31 lipca 2019

Lody morelowo-bananowo- orzechowe

Ponieważ przy IO nie wolno spożywać między innymi cukru to inspirując się troszkę przepisem na lody z książki pani Magdaleny Makarowskiej tym razem zrobiłam innego loda niż do tej pory sobie robiłam(bo były to przeważnie owocowe z truskawek czy czarnej porzeczki pardom zapomniałam zrobić im zdjęć,przede wszystkim dlatego że uznałam że kogo może zainteresować lód w kolorze czarnej porzeczki? ale jeszcze jest czarna porzeczka na targu to może i jeszcze zrobię sobie loda i wstawię tu zdjęcie,ale z truskawek już raczej się nie da bo już ich nie ma na rynku) a mianowicie loda orzechowego z masłem orzechowym jako półproduktem.


Do sporządzenia lodów morelowo-bananowo-orzechowych użyłam:(jest to porcja na ok.8 lodów,a ponieważ do foremek z patyczkami firmy Ikea(te najlepiej mi się sprawdzają) można umieścić tylko 6 lodów to pozostałą porcję co nie zmieściła mi się do foremek przelałam do kubka po jogurcie i zjadłam chłodnego z lodówki następnego dnia.
1 serek mascarpone 250g
1 jogurt grecki 150g(proszę tylko czytać skład i nie kupować jogurtu co ma np. mleko w proszku)
4 morelki (nasze polskie więc nie były one za duże)
1 banan
2 łyżki masła orzechowego (ja używam Primavika)
mleko (będzie potrzebne do ew. rozrzedzenia i też dla lepszej pracy blendera, jogurt grecki był tak gęsty że musiałam rozrzedzić to wszystko mlekiem )
Banana pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do zamrażalnika na jakąś godzinkę (jeśli zapomnisz o nim w zamrażalce to wtedy około godziny wcześniej przed przystąpieniem do robienia lodów musisz go wyjąć z zamrażalki ,bo inaczej nie będzie na tyle miękki  żeby dał się rozwalić w blenderze i możesz połamać sobie nóż w blenderze).
Pozostałe składniki wrzuciłam do blendera (ja mam taki fajny co ma sporą misę) mascarpone,jogurt grecki,pokrojone morelki (jeśli lubicie morelki to możecie dać więcej niż ja dałam )banana i  masło orzechowe (jeśli nie przepadacie to dajcie jedną łyżkę ,albo nie dawajcie masła wcale,ale to już nie będzie lód orzechowy) tu jest taki duży rozmach w smakach że można się bawić różnymi smakami zmieniając owoce,ale proponuję jako bazę zawsze używać serka mascarpone i jogurtu greckiego oraz banana(on da nam słodycz zamiast cukru).
Wszystko to zblendowałam na odpowiadającą mi konsystencję i przelałam do foremek Ikea, a później zamknęłam foremki lodowe patyczkami dołączonymi do zestawu.
Wstawiłam do zamrażalki i co dzień dawkuję sobie po jednym lodzie bez zbędnej chemii i dodatków jakie wkładają do lodów kupowanych w sklepie.  
I to cała filozofia w zrobieniu dobrych domowych lodów bez cukru.
Jeśli unikasz i serka mascarpone lub nie możesz nabiału to zrób sobie z samych owoców sorbet.
Polecam samemu robić lody bo są pyszne(może nie mają wyglądu jak na moim zdjęciu ,ale grunt to smak ,a ten bije na głowę lody ze sklepu(jak dla mnie).   







Życzę smacznego 

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...