piątek, 14 czerwca 2019

Paprykarz szczeciński

Dużo jest w necie przepisów na paprykarz szczeciński,ale ja szukałam na paprykarz nie z wędzonej makreli ,ale z makreli z puszki(i tu już tak dużo przepisów nie znalazłam).
Już nie pamiętam z jakiego wzorca ja robiłam swój paprykarz ,ale zamiast wędzonej makreli dałam makrelę z puszki .

Przepis na paprykarz szczeciński z makreli z puszki:
1 puszka makreli w pomidorach
1 torebka ryżu (lub jeśli ktoś nie gotuje w torebkach to potrzeba równowartość torebki czyli 100g)
1 marchew
1 cebula
1 mały koncentrat pomidorowy(u mnie 90g Pudliszki w słoiczku)
olej
przyprawy:sól,pieprz,słodka papryka (lub ostra jeśli ktoś lubi pikantniej)
Ugotowałam ryż i go odstawiłam do ostudzenia.
Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę ,a następnie marchewkę startą na tarce (grube oczka). Całość trochę podsmażyłam (aby tylko nie spalić) i do tego co na patelni dodałam koncentrat pomidorowy(wg.uznania,mi starczył słoiczek 90g ),a następnie dosmaczyłam wg. swojego smaku.
Do ostudzonego sosu dodałam ryż i makrele z puszki całość wszystko wymieszałam i wstawiłam do lodówki ,aby się "przegryzła". Póżniej wyjęłam z lodówki i się zajadaliśmy pałaszując go z chlebkiem.











Życzę smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...