sobota, 16 maja 2020

Serowe spiralki z ciasta francuskiego

Przepis na te  pyszne serowe spiralki z ciasta francuskiego natrafiłam na yt  link  przepis ten mi się spodobał bo nie jest zbytnio skomplikowany i łatwo się go robi(ale następnym razem jak będę spiralki robić to dam jedno ciasto francuskie bo taki jeden spiralek z podwójnego ciasta ma aż 210kal,a myślę ze nie ucierpi na tym smak?)

Do przyrządzenia serowych spiralek użyłam (mi wyszło 12 sztuk ,ale jak potniesz cieńsze paski to i spiralek wyjdzie ci więcej).
2 opakowania ciasta francuskiego(u mnie jedno ciasto miało 275g)
10-15 dag sera żółtego w kawałku
1 jajko
przyprawy wg. gustu:(u mnie to było)  oregano suszone,papryka słodka suszona ( teraz sobie tak pomyślałam jakby dać ostrą paprykę,jaki miało by to smak czy ostry?)

Włącz już piekarnik na 200C (bo za nim się nagrzeje ,u mnie jest to 15 minut,to zdążysz zrobić spiralki) góra-dół.
Jeden płat ciasta francuskiego rozłożyłam na stolnicy( dlaczego nie na stole choć ciasto posiada papier ,bo później ciasto dobrze jest pokroić ostrym nożem ,ja to zrobiłam wg zalecenia pani z yt nożem do pizzy i dlatego wolałam położyć stolnicę aby nie uszkodzić blatu stołu kuchennego)
Jajko rozbełtałam widelcem i jajkiem posmarowałam płat ciasta i na to dałam wcześniej starty żółty ser (na średnich oczkach od tarki)( starty ser podzielić  na 2 jak robisz z dwóch płatów ciasta)  wymieszany z przyprawami.
Leciutko przycisnęłam palcami ten ser na cieście i na ser położyłam następny płat ciasta francuskiego i tez go  posmarowałam jajkiem i rozsypałam na płacie drugą część sera żółtego .
Teraz pokroiłam na paseczki nożem do pizzy i poszczególne paseczki skręciłam w spiralkę .
Takie spiralki ułożyłam na  blachę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia i włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok 15 minut(ale sprawdzaj po 10 minutach czy już się trochę podrumieniły bo nie wolno ich spalić ,aby nie były "gorzkie" w smaku).
Ja piekłam na dwie blachy,ale jedna po drugiej wkładałam je do piekarnika (nie obydwie blachy razem).
Upieczone serowe spiralki wyłożyłam na kratkę do ostygnięcia.

Pyszne i szybkie i mało przy nich roboty są te przekąski  dlatego serdecznie polecam ich zrobienie (żeby nie te kalorie to pochłonęłabym je jednego dnia). 





Życzę smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...