czwartek, 19 lipca 2012

Jedzmy maliny na zdrowie

 Maliny to owoce, które w dość łatwy sposób można uwzględnić w diecie, a tym samym dostarczyć organizmowi cennych składników fitochemicznych o udowodnionych w badaniach naukowych właściwościach prozdrowotnych.
 Maliny mają długą historię, a ich pojawienie się sięga czasów prehistorycznych. Uważa się, że dzikie maliny pochodzą z Azji Wschodniej; są też odmiany malin, które pochodzą z zachodniej półkuli. Pierwszą pisemną wzmiankę o tych owocach odnaleziono w angielskiej książce z zakresu wiedzy medycznej, napisanej w 1548 roku. Ich uprawę na szeroką skalę rozpoczęto w Europie i Ameryce Północnej w IX wieku. Obecnie wśród głównych producentów malin wymienia się m.in. Polskę, Niemcy, Rosję, Chile i Stany Zjednoczone.

Korzyści zdrowotne 

Maliny są bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy, charakteryzują się też najwyższym wśród wszystkich owoców stężeniem przeciwutleniaczy (kwasu elagowego, antocyjanów, kwasu galusowego, kwercetyny, katechiny, kempferolu i kwasu salicylowego), dzięki czemu uważane są za jeden z najlepszych sposobów naturalnego zapobiegania nowotworom (hamują rozwój komórek rakowych, a przez to wzrost niektórych nowotworów). Z kolei olejek malinowy to doskonała ochrona przeciwsłoneczna.

Maliny stanowią bogate źródło znanych z właściwości antyoksydacyjnych polifenoli, takich jak antocyjany – barwniki roślinne, które zapewniają optymalną ochronę zdrowia. Owoce te są jednym z pokarmów roślinnych o najwyższej zawartości włókien (około 20% całkowitej masy malin). Są one także doskonałym źródłem witaminy C i pierwiastków śladowych, takich jak mangan, a także witamin z grupy B, kwasu foliowego, miedzi i żelaza. Wzbogacają dietę w różnorodne przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają organizmowi w zwalczaniu chorób. 

 Redukcja masy ciała

  • Maliny pomagają schudnąć, ponieważ są bogate w błonnik i mangan. Włókna pokarmowe, spowalniając proces trawienia, sprawiają, że uczucie sytości trwa dłużej. Z kolei mangan utrzymuje wysokie tempo przemiany materii, a tym samym pomaga spalać tkankę tłuszczową. A zatem jeśli chcesz schudnąć, sięgnij po maliny.
  • Redukcja zmarszczek
    Maliny działają także odżywczo na skórę, dzięki czemu mogą być pomocne w redukcji zmarszczek. Z uwagi na właściwości antyoksydacyjne zawartej w malinach witaminy C skutecznie zmniejszają plamy starcze i przebarwienia na skórze. Można też przygotować z tych owoców naturalną maseczkę, która sprzyja ochronie przed promieniami słonecznymi.
  • Prewencja degeneracji plamki żółtej
    Trzy porcje malin dziennie mogą okazać się znakomitym naturalnym środkiem zapobiegającym związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej, które prowadzi do utraty wzroku w połowie pola widzenia z powodu uszkodzenia siatkówki. Warto zatem jak najczęściej spożywać maliny, również jako ciekawy dodatek do sałatek czy mrożonych sorbetów owocowych.
  • Profilaktyka zdrowotna oraz zapobieganie infekcjom
    Jak już wiemy, maliny to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, między innymi kwasu elagowego. Udowodniono, że skutecznie zapobiegają one niepożądanym uszkodzeniom błon komórkowych i tym samym neutralizują wolne rodniki. Antocyjany oprócz silnych własności antyoksydacyjnych są również barwnikami roślinnymi, nadającymi malinom głęboko czerwoną barwę. Ta grupa flawonoidów wykazuje także działanie przeciwdrobnoustrojowe. Doniesienia naukowe wskazują, że spożywanie malin hamuje wzrost niektórych bakterii i grzybów, które często prowadzą do różnych infekcji, a niekiedy stają się też przyczyną zespołu jelita drażliwego.
  • Wpływ malin na zdrowie kobiet
    Niektóre badania sugerują, że maliny są szczególnie korzystne dla zdrowia kobiet. Zaleca się ich spożywanie zwłaszcza kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym. Herbata malinowa skutecznie łagodzi nudności, zapobiega krwawieniu, łagodzi dolegliwości bólowe. Z kolei spożywanie malin lub picie herbatki z tego owocu przez matki karmiące wspomaga laktację.

Wartość odżywcza malin

Maliny charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, są znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych, w tym pierwiastków śladowych. Jak wspomniano wcześniej, mają one sporo witaminy C oraz manganu, dostarczają więc dwóch ważnych składników antyoksydacyjnych, które chronią komórki przed uszkodzeniem wywołanym działaniem wolnych rodników.
Maliny zawierają również ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, magnez, potas i miedź, co czyni je „kompletnymi” owocami, mogącymi pomóc w poprawie ogólnej kondycji zdrowotnej. Ponadto wysoka zawartość błonnika pokarmowego przy niskim udziale węglowodanów sprawia, że owoce te mają niewielki wpływ na wzrost stężenia glukozy we krwi. Maliny to też – podobnie jak jeżyny i jagody – źródło aktywnych enzymów – metaloproteinaz.

W jaki sposób kupować i przechowywać maliny?

  • Maliny są owocami bardzo delikatnymi, a tym samym nietrwałymi, dlatego najlepiej je zakupić maksymalnie na jeden lub dwa dni przed spożyciem. Wybieraj owoce jędrne, mięsiste, o ciemnej barwie.
  • Zawsze omijaj te, które są miękkie, gąbczaste lub ze śladami pleśni. Jeśli kupujesz maliny pakowane w pojemnik, upewnij się, że nie są one spakowane zbyt mocno, gdyż może to uszkodzić owoce. Ponadto należy sprawdzić, czy pojemnik nie ma żadnych plam lub innych oznak wilgoci.
  • Umyte maliny należy umieścić w oryginalnym opakowaniu lub pojemniku do przechowywania żywności, wyłożonym papierowym ręcznikiem, a następnie przykryć je folią spożywczą. Przed włożeniem owoców do lodówki odrzuć te, które są zepsute, aby uniknąć rozprzestrzeniania się np. pleśni na pozostałe owoce.
  • Maliny zachowują świeżość w lodówce przez jeden lub dwa dni, nigdy nie należy przechowywać ich w temperaturze pokojowej lub w silnym słońcu, ponieważ mogłoby to przyspieszyć procesy degeneracyjne.
  • Dobrym rozwiązaniem wydaje się mrożenie malin – ułatwia przechowywanie i pozwala zachować wartości odżywcze. Wskazówka: aby owoce nie straciły intensywnej barwy, należy przed zamrożeniem skropić je odrobiną soku z cytryny.
  • Żródło VIMED
  •  

środa, 18 lipca 2012

Mój balkon w połowie lipca

Moja "flagowa "petunia bardzo ładnie się rozwinęła (a szczególnie biały kwiatuszek)
Dalia po małej przerwie zaczęła wreszcie kwitnąć(ale widzę już sporo pączków )będzie więcej kwiatków hura.
                 Skrzynka z petuniami jak zawsze pięknie wygląda.
                    Pelargonia wisząca rozrasta się w szerz nie w długość hihi.
Petunia nie poszła w ślady swoich koleżanek z balkonu-bo rośnie w górę nie w szerz!
                                  Milion Bells poszerza się w szerz hura hura
Kącik kwiatowy-tu troszkę są zmiany-lobelię musiałam już wyrzucić(przekwitła)goździk miniaturka powoli przekwita -a dzięki temu żółte milion bells(które gnieździło się za małej doniczce poszło do doniczki po lobelii i zaczyna odżywać.
Róża chińska w swojej krasie czyli jak kwitnie.

poniedziałek, 16 lipca 2012

Zdrowie z pomidora

Dotarł do nas za sprawą Krzysztofa Kolumba zza oceanu. Jego ojczyzną jest Ameryka Południowa, gdzie wciąż jeszcze spotkać można jego dziko rosnące krzewinki. Od tej pory zawładnął niewątpliwie naszymi sercami: odchudza, odmładza, a także chroni przed nowotworami. Przez IŻŻ uznany za warzywo, z punktu widzenia botaniki jest właściwie owocem O kim mowa? Oczywiście o pomidorze.
Niedoceniany
Aż trudno uwierzyć, że jeszcze w ubiegłym wieku warzywo to, uważano za trujące najprawdopodobniej z powodu przykrego zapachu wydzielanego przez liście i łodyżki. Z tego względu pomidory uprawiano wtedy przede wszystkim jako rośliny ozdobne. Nie trzeba było jednak długo czekać, aby ludzkość odkryła walory smakowe i zdrowotne tej rośliny. Do Polski pomidory przybyły wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony. Dziś zajmują pierwsze miejsce w zbiorach warzyw w krajach UE (rocznie ok. 12-13 mln ton). Jednym z głównych eksporterów pomidorów jest Polska, która wysyła je nawet do Grecji.
                                                         Doktor pomidor
Obecnie pomidor nie jest ceniony jedynie przez smakoszy, ale również dietetyków i lekarzy. Składa się bowiem aż w 93 procentach z wody i tylko niewielkiej ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Charakteryzuje się bardzo mała ilością kalorii- 100 g tych warzyw to zaledwie 15 kcal, dlatego doskonale sprawdza się w dietach odchudzających. Poza tym pomidor jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki któremu czujemy się syci. Zawarte w pomidorze kwasy organiczne pobudzają natomiast wydzielanie soków organicznych, regulując przemianę materii. Dzięki swojemu nieocenionemu składowi pomidory są wykorzystywane w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, chorobach serca. Zaleca się je szczególnie młodzieży oraz dzieciom w czasie intensywnego wzrostu, a także osobom cierpiącym na zaparcia. Ze względu na zawartość bromu pomidory działają kojąco.

Skarbnica witamin i składników mineralnych
Pomidory zawierają w swoim składzie min. witaminy A, B1, B2, C, PP, kwas foliowy niewielkie ilości D, E i K, składniki mineralne – przede wszystkim związki potasu, ale także sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu i magnezu. Już dwa pomidory dziennie mogą uczynić wiele dobrego w naszym organizmie:
  • pokrywają ok.35 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A, utrzymując w doskonałej kondycji nasze oczy oraz przedłużając młodość.
  • są źródłem znacznej ilości witaminy C (prawie 100% dziennego zapotrzebowania). Witamina ta odpowiedzialna jest za produkcje kolagenu, zwiększanie wydajności układu odpornościowego oraz przyspieszanie gojenia ran.
  • spora dawka witamin z grupy B wpływa korzystnie na układ nerwowy, a znajdująca się wśród nich witamina PP usprawnia metabolizm cukru i cholesterolu we krwi.
                                                             Cenny likopen
Warto zaznaczyć, iż pomidory są niezwykle bogate w cenny antyutleniacz- likopen, który nadaje im czerwony kolor. Likopen znajdujący się w naszych pokarmach należy do jednej z pięciu grup karotenoidów obecnych w przyrodzie. Jest on najbardziej skutecznym likwidatorem wolnych rodników spośród wszystkich znanych karotenoidów. Wolne rodniki są to atomy, które posiadają „niesparowane” elektrony, dzięki czemu maja zdolność łączenia innych molekuł w reakcji chemicznej utleniania. Reakcja ta ma bardzo niekorzystny wpływ na nasz organizm. Powoduje wiele groźnych chorób jak:
  • artretyzm
  • choroby serca
  • nowotwory
Najważniejszym sposobem zapobiegania tym niezwykle szkodliwym procesom jest działanie antyutleniaczy, wśród których bardzo wysoką skutecznością odznacza się właśnie likopen. Badania dowodzą, iż dieta bogata w ten „cudowny składnik” zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy, zmniejsza również ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy i prostaty oraz hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej. Wiadomo, że ryzyko powstania raka prostaty u mężczyzn spożywających w tygodniu 10 pomidorów zmniejsza się o ok. 45%. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli obiecujący związek pomiędzy jedzeniem bogatych w likopen pokarmów, a spadkiem zachorowalności na raka gardła. Badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle dowodzą, że pomidory, właśnie dzięki obecności likopenu zwiększają zdolność skóry do ochrony przed światłem ultrafioletowym z siłą porównywalną z wartością 1,3 filtru przeciwsłonecznego.
                                                            Nie dla każdego
Niestety istnieją również jednostki chorobowe, które zmuszają do ograniczenia spożywania pomidorów. Warzywo to zawiera, bowiem związki zwane szczawianami, które tworzą wraz z wapniem odkładane w organizmie złogi. Z tej przyczyny powinny ich unikać osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawówdnę moczanową. Uważać na nie powinny również osoby cierpiące z powodu zgagi. Warto również wspomnieć o właściwościach uczulających pomidora. Powinny ograniczyć je matki karmiące, a do diety dzieci muszą być wprowadzane stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.
Pomidorowe smakołyki
Jeśli jednak nie jesteśmy w grupie osób, które powinny powstrzymać się od spożywania pomidorów, powinniśmy jak najczęściej cieszyć się jego licznymi zaletami. Według zaleceń żywieniowych należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców do 5 porcji dziennie, w których warto uwzględnić spora dawkę pomidorów. Są one niezastąpione zarówno do przygotowania szybkiej, pożywnej przekąski, jak i zdrowego dania głównego. Najbardziej aromatyczne i najbogatsze w witaminy i składniki mineralne są te prosto z krzaka. Jednak z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok, ponieważ cenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z nich przetworach: przecierach, koncentratach, keczupach, sosach. Przetwory pomidorowe, szczególnie te z dodatkiem oleju są lepszym źródłem likopenu niż surowe pomidory. Warto wspomnieć, iż sosy przygotowane z dodatkiem oliwy podnoszą zawartość likopenu 2-3 krotnie, nawet 24 godziny po jedzeniu, w porównaniu do konsumpcji soków pomidorowych.
box_srodktekstowy
                                                                Praktyczne wskazówki
  • Kupując pomidory, wybierajmy te dojrzałe i dobrze wybarwione. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu.
  • Mocny aromat świadczy o tym, że pomidorowi pozwolono spokojnie dojrzewać na krzaku. Przedwcześnie zerwany i “dochodzący” np. na parapecie zawiera o wiele mniej substancji zapachowych.
  • Pomidory należy kroić bezpośrednio przed podaniem i jak najszybciej zalać sosem, sokiem z cytryny lub oliwą.-zapobiegniemy w ten sposób wypłynięciu wraz z sokiem cennych substancji.
  • Enzym – askorbinaza, znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy, więc sałatek łączących te dwa warzywa.
  • Sałatki z pomidorów doskonale komponują się z świeżymi ziołami, a szczególnie z oregano, bazylią, rozmarynem

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...