wtorek, 31 maja 2016

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Powoli kończy się sezon na rabarbar to i ja kończę swoje tegoroczne przetwarzanie go w cieście,może jeszcze i zrobię z raz ciasto z rabarbarem ale już w połączeniu z truskawkami (ciekawi mnie takie połączenie ?jaki to będzie mieć smak?)-jak na razie z tych trzech ciast co w tym roku zrobiłam z rabarbarem wszystkie nam smakowały (jedne mniej drugie więcej ,mam nawet swojego faworyta na ulubione ciasto z rabarbarem ,ale każdy lubi co innego to nie będę tu sie wypowiadać które ciasto mi najlepiej smakowało).
Dzis przepis na ostatnie ciasto z rabarbarem, a przepis ów znalazłam tu https://www.winiary.pl/przepis.aspx/113474/ciasto-na-majonezie-z-rabarbarem-i-migdalowa-kruszonka
Jedno moje wytłumaczenie dlaczego szukałam właśnie takiego ciasta ...???bo mam majonez i żeby wykończyć go przed  data ważności musiałam go jakoś spożytkować (nie wiem po co był kupowany? jak ja nie używam majonezu?ale jak ja tylko w tym domu bym robiła zakupy to nie kupiłabym go, bo go nie jadam,ale skoro  był już w lodowce to musiałam go wykorzystać, aby go szybko zużyć i wybór mój padł właśnie na ciasto które ma w składzie majonez ).  


 Rabarbar (w moim przypadku były to 3 sztuki rabarbaru) myje obieram i kroje na mniejsze tak ok 1cm kawałki ,posypuje po wierzchu cukrem (nie za dużo to nie ma być rabarbar w cukrze tylko cukier jest nam tu potrzebny aby rabarbar zmiękł).

Na kruszonkę potrzeba nam będzie:
ok.pol kostki masła lub margaryny
maka pszenna ok. szklanki
cukier biały ok. pól szklanki 


Na ciasto potrzeba nam będzie:
4 jajka kurze
3/4 szklanki cukru (ja dałam drobny bo taki miałam )
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1,5 (półtorej )łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki majonezu
1 łyżka octu
kilka kropli olejku waniliowego
szczypta soli

Przystępujemy do robienia ciasta i tu najlepiej zacząć od zrobienia kruszonki-
pol kostki masła (lub margaryny) łączymy z maka i cukrem (ja to już łączę na tzw.oko to jest mi tu ciężko napisać ile potrzeba ) ale tak myślę ze pol szklanki cukru i szklanka maki powinno wystarczyć (najlepiej dodawać stopniowo make i cukier i sprawdzać czy już składników wystarczy)?i zagnieść w rekach robiąc tzw kruszonkę.

Teraz robimy właściwe ciasto (mi zajęło tyle czasu zrobienie tego ciasta ile nagrzewał się piekarnik to jest tak ok 20 minut ,ale już wszystkie składniki wcześniej sobie przygotowałam i połączyłam) także ciasto robi się szybko dla mnie to wielki plus.
Białka ubijamy z sola na piane ,jak już piana będzie ubita czyli sztywna dodajemy powoli wsypując cukier i po jednym żółtku i cały czas miksujemy nie przestajemy.
W osobnym naczyniu wymieszać  maki z proszkiem do pieczenia i to wszystko wsypać powoli do płynnej masy ,ale już nie kręcić za długo tylko do połączenia sie składników.
Dodać do tak przygotowanej masy kilka kropli aromatu waniliowego i 3 łyżki majonezu oraz łyżkę octu i wszystko to już łyżką powoli wymieszać .
Ciasto wlać do formy(ja miałam wyłożoną papierem do pieczenia)ale jak ktoś nie używa papieru to formę trzeba wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tarta.
Ciasto wylewamy do formy i na wierzch układamy rabarbar i na to wszystko posypujemy nasza kruszonkę.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C (góra-dol) i pieczemy ok.40 minut ,jak się upiecze można go na chwile zostawić w ciepłym piekarniku ,ja musiałam go od razu wyjąć (bo wkładałam do piekarnika chleb )także można tez nasze ciasto od razu wyjąć z piekarnika (nic mu się nie stanie,w moim przypadku nic nie opadł).

Prawda ze ciasto jest szybko zrobić?jak pisałam wcześniej u mnie to trwało tyle ile nagrzewał mi się piekarnik czyli ok. 20 minut.

Wszystkim życzę smacznego .







Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...