Przepis na ten pasztet znalazłam na jednej z grup na Fb i postanowiłam go sam zrobić ,żeby zobaczyć jak jajeczny pasztet smakuje.
I powiem szczerze ja dodałam trochę pieczarek ale i tak pasztet jest pyszny,dlatego go tu opisuje ,aby każdy mógł sam go sobie zrobić.
Do sporządzenia w/w pasztetu użyłam:
12 jajek
2 pęczki szczypiorku
1 cebulę
1/2 słoika groszku lub trochę groszku mrożonego
Przyprawy:sól ,pieprz,majeranek,przyprawa do pasztetu(Dary Natury)
3-4 pieczarki (opcjonalnie)
10 jajek ugotowałam na twardo, kiedy ostygły drobno je posiekałam, szczypiorek i
cebulę również drobno szatkuje, dorzucam groszek wbijam dwa surowe jaja
sole i pieprze.
Jeśli będziecie dodawać pieczarki to zetrzyjcie je na tarce i podsmażcie z cebulą(już ostygnięte dołączcie do pozostałego farszu).
Keksówkę (szklaną)wyłożyłam papierem do pieczenia, a do niej cały powstały
farsz.
Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 190C( góra dół) około 30-40
minut(do suchego patyczka).
Życzę smacznego