sobota, 17 listopada 2018

Chleb z ziemniakami

Jeszcze takiego chleba nie robiłam z ziemniakami ,więc choć raz musiałam go zrobić.
Chleb ten robi się tak samo jak pozostałe tylko że dodaje się ziemniaki do mąki.


Do sporządzenia chleba z ziemniakami użyłam:
100g maki żytniej typ 720
100g maki orkiszowej typ 650
300g maki pszennej typ 550
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
400g ziemniaków(waga ze skórką)u mnie po obraniu było to 250g
2 łyżki oliwy z oliwek
42g drożdży świeżych
350ml wody (około)

Ziemniaki obrałam i wstawiłam do gotowania z łyżeczką soli.Kiedy ziemniaki już sie ugotowały można je zgnieść przez praskę lub udusdac widelcem.
Najpierw z ok. 100ml wody i drożdży oraz łyżeczki maki i łyżeczki cukru zrobiłam zaczyn ,jak drożdże podrosły dodałam  je do mieszanki mąk oraz dodałam pozostałe składniki (jak ziemniaki ,oliwę z oliwek,sol,) wszystko razem zmieszałam i powoli dolewałam wody ciepłej (nie gorącej)tyle żeby ciasto wyrabiało się lekko.
Wyrobione ciasto w misce ustawiłam koło grzejnika na ok. 40-55 minut( jak drożdże pięknie rosną to wystarczy 40 minut jeśli sa suszone to dłużej trzeba potrzymać w ciepłym miejscu).
Jak ciasto wyrosło ponownie go trochę przerobiłam i włożyłam do keksówki(wyłożonej papierem do pieczenia) a następnie ponownie ustawiłam na kaloryferach do podrośnięcia.(na wierzchu można posmarować woda i posypać czym się chce).
Nastawiłam piekarnik na 200C i piekłam tak chlebek 15 minut ,a następnie zmniejszyłam temperaturę do 180C i piekłam 35 minut,po tym czasie wyjęłam chleb z keksówki (pociągając za papier do pieczenia)i wstawiłam jeszcze na 150C i na 10 minut.






Życzę smacznego   

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...