poniedziałek, 4 listopada 2019

Przepis na ciasto do pizzy

Kiedyś szukając dobrego przepisu na ciasto do pizzy natknęłam się w necie na ten właśnie przepis na blogu pani Ani link i już innego nie robię to mój numer jeden jeśli chodzi o ciasto do pizzy (co prawda teraz jak mam zdiagnozowana IO będę musiała robić z innego gatunku mąki ,ale jak mnie na nią najdzie i ona mi wyjdzie to tu na blogu na pewno napiszę).
Za każdym razem kiedy robiłam z tego właśnie przepisu ciasto na pizze zawsze mi wychodziło.

Z tego przepisu wychodzą dwie mniejsze lub jedna duża i gruba pizza (ja właśnie taką wolę).
450g mąki pszennej najlepiej typ 00 (do dostania w większych sklepach)jeśli nie masz użyj tortowej
1 płaska łyżeczka suchych drożdży
1 szklanka ciepłej wody 250ml
1 łyżka oliwy
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Pani Ania sprawdza czy drożdże są aktywne robiąc zaczyn,ale ja przyznam się ze kiedyś chyba z automatu (jak robię chleb czy bułeczki)nie sprawdziłam aktywności drożdży i wsypałam je do mąki to również wyrosły ,wiec mogę podpowiedzieć że i tak i tak ciasto do pizzy wyrośnie.
Jeśli  ktoś chce może sprawdzić wpierw aktywność suszonych drożdży (wiec do garnuszka odlać ze szklanki trochę ciepłej wody do tego wsypać drożdże i cukier i to rozetrzeć na jedna papkę ,jak drożdże zaczną rosną wmieszać je do mąki ,soli,i oliwy).
Jeśli zapomnisz zrobić zaczyn (ja mi sie to nie raz zdarza) to do mąki dodałam drożdże suszone ,sól,oliwę i wszystko to wyrobiłam na jednolitą masę ,może tą czynność zrobić mikser ,ale ja zawsze robię ręcznie,wiec nie będę pisać ile czasu wyrabia się mikserem.
Pani Ania pisze ze trzeba ciasto wyrabiać 10-15 minut,wiec ja swoje tez tak grzecznie długo wyrabiam.
Kiedy powstała zwarta kula odchodząca od miski (pani Ania jeszcze pisze na swoim blogu że długie wyrabianie tego ciasta jest w tym przepisie kluczowe) to kulę zostawiłam w misce i miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na bok do wyrośnięcia na około1h( godzinę) .
Ja nie umieszczam w ciepłym piekarniku i jakoś i tak po godzinie miałam potrojoną objętość ciasta ,wiec każdy robi jak umie lub się nauczył.
 Po godzinie ciasto zawsze wykładam na blat obsypany mąka i dalej wyrabiam kilka minut.Tak powstało mi ciasto gotowe już do wałkowania lub rozciągnięcia na pizze (chleb,bułki lub inne wypieki jakie można zrobić z tego przepisu) .
Po uformowaniu pizzy ciasto ponownie odstawiam do wyrośnięcia na max.30 minut.
Następnie układam na cieście swoje dodatki i wstawiam pizze do piekarnika(najlepiej na 240C-250C i wystarczy wówczas ok 5 minut ).





Życzę smacznego 

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...