piątek, 12 kwietnia 2019

Kotlety rybne z warzywami

W internecie natrafiłam na fajny przepis na kotlety rybne,a ponieważ były użyte również warzywa to sama postanowiłam zrobić te kotlety tu link do oryginalnego przepisu  link

Do sporządzenia swoich kotletów użyłam:
-1kg ryby np. mintaja
-1 pietruszka
-2 marchewki
-5 łyżek kaszy manny
-2 jajka
-1 cebula
-natka pietruszki
-przyprawy:sól,pieprz,przyprawa do ryb
-bułka tarta (do obtoczenia)
-olej do smażenia
 Filet np. mintaja rozmroziłam i zblendowałam w blenderze(można tez zmielić w maszynce do mięsa).
Cebulę obrałam i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię i poczekałam ,aż się zeszkli , a następnie dodałam starte na tarce (duże oczka) marchew i pietruszkę do momentu aż  warzywa zmiękną.
Wystudzone warzywa dodałam do blendera do ryby (autorka bloga na której się wzorowałam nie blendowała tych warzyw) ,ale ja nie doczytałam i wszystko zblendowałam myślę ze to nie ma różnicy czy warzywa sie zblenduje czy nie ? u mnie po prostu warzywa są zblendowane i dlatego mniej widoczne na zdjęciu.
Wyjęłam rybę z warzywami do miski i tu dodawałam pozostałe w przepisie produkty takie jak: jajka,przyprawy i kaszę mannę ,wymieszałam i wstawiłam do lodówki na ok. pół godziny do napęcznienia kaszy. 
Po tym czasie uformowałam niewielkie kotleciki i obtoczyłam je w tartej bułce.
Następnie smażyłam je na rozgrzanym oleju (ja używam olej ryżowy) do uzyskania złotego koloru.
Kotleciki są jak dla mnie bardzo smaczniutkie także serdecznie polecam.






Życzę smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...