sobota, 26 stycznia 2019

Ryba pod kołderką z kapusty kiszonej

Dziś zrobiłam bardzo smaczną rybkę (pychotka) tak mi zasmakowała ze będę ja powtarzała co jakiś czas.
Oglądałam kiedyś program pana Karola Okrasy gdzie zrobił na rybę pierzynkę z kapusty kiszonej (ale ponieważ zapomniałam dokładnie co pan Karol dawał do tej kapusty to zrobiłam co miałam pod ręką,w necie są różne przepisy na rybę pod pierzynką z kapusty kiszonej ale to cały czas nie było to co ja miałam w pamięci z tego oglądanego odcinka ,a ze u pana Karola na stronie ciężko znaleźć jakiś przepis jak się nie wie jaki był tytuł odcinka to i sama musiałam coś improwizować).


Do sporządzenie w/w potrawy użyłam:
2 płaty miruny (miruna jest bardzo smaczną rybą ,ale proszę kupować rybę żeby miała mało lodu ,najlepiej tak ok.10% ,a wystrzegać się ryby na wagę z supermarketu ,gdzie może i cena kusi ,ale ilość lodu nieraz dochodzi i do 35% po rozmrożeniu takiej ryby jest mało co z ryby do zjedzenia).
500g kapusty kiszonej
3-4 pieczarki
1 cebula
garść żurawiny
olej
przyprawy: pieprz,przyprawa do ryb

Mirunę wyjęłam rano z zamrażalki aby się rozmroziła i później posypałam ją przyprawą do ryb.
Na patelni na olej wrzuciłam cebulę pokrojoną w kosteczkę i jak się poddusiła dodałam pieczarki pokrojone w plasterki ,a następnie kiszoną kapustę (wcześniej sprawdziłam tylko czy nie jest za kwaśna,moja taka nie była) pokrojoną i to wszystko razem zmieszałam .
Ja mam taką fajną patelnię z grubym dnem wiec spokojnie zostawiłam to wszystko na patelni ,aby się wszystko poddusiło (jeśli nie masz patelni z grubym dnem to przełóż kapustę do garnka) i na małym ogniu poddusiłam kapustę z dodatkami ,aż była miękka.
Na końcu już wrzuciłam garść żurawiny i dosmaczyłam to wszystko mielonym pieprzem.
Żurawina nadała potrawie lekko kwaskowy posmak.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwką ,ułożyłam mirunę (każdy płat ucięłam na pól czyli z dwóch płatów miałam 4 kawałki miruny) i na rybę nałożyłam kiszoną kapustę z dodatkami, a już na sam koniec na kapustę ułożyłam po cienkim kawałku masełka (tych kawałków masełka było 4 wiec nie obłożyłam masłem kapusty ,a jedynie żeby kapusta mi się nie zeschła dałam masełko).
Wstawiłam to wszystko do piekarnika na 180C (grzanie góra-dół) na 25-30 minut.
Danie jest szybkie i pyszne.polecam.

A innym razem wg. tego przepisu robiłam dorsza tez pyszny był dlatego zmieniłam tytuł na ryba ,bo myślę ze każda rybę można tak zrobić.





Życzę smacznego 

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...