sobota, 3 grudnia 2016

Kotlety mielone z cukinii

Tak to jest możliwe żeby zrobić kotlety mielone nie tylko z mięsa ,ale również z cukinii.
Jak wpadłam na to aby zrobić kotlety mielone właśnie z cukinii????
Jak zawsze przez przypadek -miałam w lodowce jedna cukinie (została mi z bo nie wykorzystałam wszystkiej do pasztetu) i aby się nie zepsuła musiałam ja jakoś wykorzystać .
Tu jak zawsze szukałam info w necie (owszem były kotlety ale ....) ale  jak to ja poczytałam i tak zrobiłam  wg,własnego pomysłu .


Do przygotowania kotletów z cukinii potrzeba nam będzie:
1 średnia cukinia
1 całe jajko
100g ryżu
szczypiorek
1 cebula
bułka kajzerka
bułka tarta
ok.5-10 dkg startego sera żółtego
przyprawy:Sól.pieprz..... i wszystkie inne które lubicie u mnie to była jeszcze:przyprawa z suszonych pomidorów z ...(Dary Natury) ,przyprawa dla wegetarian (Dary Natury),majeranek

Obrałam ze skorki cukinię i starłam ja na tarce jarzynowej (grube oczka) posoliłam i odstawiłam w miseczce ,aby puściła sok.
Jak już puściła sok to wylałam go i dodałam do cukinii pozostałe składniki czyli:ugotowany ryz ,bułkę kajzerkę wcześniej namoczona w wodzie i dobrze odciśniętą oraz przesmażoną cebule i posiekany na drobno szczypiorek (jeśli kto lubi to daje szczypiorku u mnie to były 3 zielone szczypiorki)oraz trochę startego żółtego sera (napisałam 5-10 dkg, ale ser jak i ryz jest tu "sklejaczem"wiec jak się go da więcej nic nie zaszkodzi,ale najlepiej wszystko z umiarem) wszystko to razem wymieszałam i na końcu dodałam cale jajko oraz przyprawy jakie uważałam ze tu będą smakować ,a także bułkę tarta do końcowego związania kotletów .
Jak już wszystko było wymieszane zaczęłam formować male kotleciki zaraz je obtaczałam w tartej bolce i kładłam na patelnie do usmażenia (zawsze mi sie tak trochę kotlety spieka,ale teraz chciałam aby nie były za bardzo spieczone wiec trzymałam je nie za długo na patelni i trzeba kłaść na gorący tłuszcz).
Kotlety wszystkim bardzo smakowały ,tak bardzo ze później jak nie zostały wszystkie zjedzone na obiad zostały zjedzone w bułce udając hamburgera .
Zapewne jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.-mniam-żaden obrazek nie odda smaku ,ale warto spróbować bo może te kotlety przypadną do smaku i będą częściej gościły na stolach.



Zycze smacznego

wtorek, 29 listopada 2016

Ciecierzyca z warzywami

To danie jest bardzo ,ale to naprawdę bardzo szybkie i łatwe.
Nie zawsze mamy czas na długie stanie przy garach ,a to danie jest szybkie w przyrządzeniu.
Nie pamiętam już czy zaczerpnęłam ten przepis z neta czy wymyśliłam go  na potrzeby chwili?
Jak przychodzisz do domu i padasz ze zmęczenia to serdecznie polecam to danie .
Jak dla Mnie jest ono również smaczne (nie wolno zapominać o dobrym dosmaczeniu ) bo to jednak warzywa ,wiec smak trzeba przyprawami podkręcić.

Do przyrządzenia dania potrzebne nam będzie:
cebula
papryka (jeśli akurat takowa posiadamy)
1 puszka ciecierzycy (ja jej użyłam bo zapomniałam na noc namoczyć sucha ciecierzyce ,wiem ze produkty w puszkach sa nie za bardzo zdrowe (bo to Bis fenol BPA)
Warzywa mrożone (dobiera się takie warzywa jakie się lubi ,ja tu ożyłam wiosennej mieszanki)
Kasza jęczmienna lub starty kalafior (co kto lubi ,dodaje się to tylko po to ,aby zagęścić danie,ale nie jest ten produkt tu konieczny )
przyprawy-sol,pieprz mielony,słodka mielona papryka,przyprawa do dan z fasoli(Dary Natury)


Cebule trzeba pokroić w kosteczkę i zeszklić w garnku na łyżce oleju.
Do cebuli dorzucić warzywa (jeśli są to warzywa mrożone to trzeba je trochę podgotować czyli dodać wody ,ale nie za dużo ) ,następnie jak warzywa będą na pol miękkie dorzucić kasze jęczmienna tak ze 2-3 łyżki (lub starty na tarce warzywnej  mały kawałek kalafiora ) i niech się to wszystko pogotuje razem tak z 10 minut(jeśli lubimy warzywa twardawe to trzeba krócej trzymać na ogniu ,ale wtedy kasza nie zdąży się pogotować ,bo co by o niej nie powiedzieć 5 minut gotowania to dla niej stanowczo za mało,ale dla startego kalafiora już odpowiedni czas).
Na końcu dodajemy ciecierzyce z puszki (albo ugotowana ,która jeszcze wczoraj była sucha).
Dosmaczamy to wszystko do swojego smaku (przyprawami jakie lubimy i preferujemy).
I nasze szybkie danie jest już gotowe.
Uff takie proste danie ,a przysporzyło mi w opisie więcej problemów niż np. opisanie bigosu (choć on tez jest prosty,ale im danie prosciejsze tym trudniej się go opisuje).
Danie jest smaczne i co ponownie pokreślam szybkie i łatwe w przygotowaniu.





Zycze smacznego












Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...