sobota, 22 kwietnia 2017

Chleb mieszany (psze+zyto)

Ten chlebek jest następną moją "zabawą" w mieszanie różnych rodzajów mąk.



Do przyrządzenia w/w chleba potrzeba nam będzie:
100g maki pszennej typ 650
100g maki pszennej razowej
100g maki żytniej typ 2000
100g maki żytniej typ 720
100g maki orkiszowej typ 720
   2 łyżki miodu
   2 łyżeczki soli
   2 łyżki oliwy
 25g drożdży świeżych
1łyzeczka cukru
1 łyżeczka maki
ok.300ml wody cieplej (nie za gorącej)

W 100ml wody cieplej rozkruszam drożdże dodaje łyżeczkę cukru i łyżeczkę maki,wszystko to mieszam i odstawiam w cieple miejsce do wyrośnięcia.
W misce mieszam maki dodaje miód,sól,oliwę i wyrośnięte drożdże oraz wodę (ile przyjmie ciasto) najpierw mieszam drewniana łyżką a następnie wyrabiam ciasto rekami i jeśli zachodzi taka potrzeba podsypuje maka (ale nie za dużo tej dodatkowej maki) staram sie wówczas nie dodawać już za dużo maki.
Wyrabiam tylko do czasu połączenia sie składników i odstawiam w misce na bok na 1h(jedna godzinę)
Po tym czasie jak ciasto na chleb podwoi swoja objętość wyjmuje go z miski i na blacie kuchennym (lub stolnicy) wyrabiam i jeśli potrzeba to dodaje trochę maki.
Takie wyrabianie trwa zazwyczaj ok. 15 minut po czym keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wkładam ciasto na chleb (wygładzając  je na gorze mokra ręką  ) i jeśli ktoś chce to na gorze posypuje chleb ziarnami takimi jak lubię.
Keksówkę z chlebem odstawiam na bok do wyrośnięcia na ok.30 minut
Piekarnik nagrzewam do 200C grzałka góra-dol i wstawiam keksówkę na 15 minut ,a później zmniejszam temperaturę do 180C i piekę 35-40 minut po tym czasie  wyjmuje keksówkę z piekarnika i już tylko z papierem do pieczenia ponownie wkładam chleb ale juz w 150C na 15 minut.
Wyłączam piekarnik i zostawiam w ciepełko chleb tak z 30 minut ,a następnie wyjmuje go i studzę na kratce.
Chleb jest smaczny ,jak zresztą wszystkie inne moje mieszanki ,a dodatek 2 łyżek miodu uczynił chleb "słodkawym".




Zycze smacznego


środa, 19 kwietnia 2017

Kotlety z selera a"la schabowy

Ten kotlet z selera został podpatrzony w telewizji (dziecko które nie lubi warzyw poszło z rodzicami do restauracji wegetariańskiej i zamówili kotlet schabowy,jedli ten kotlet wszyscy i nikt się nie poznał z czego jest zrobiony wegetariański kotlet).



Do przygotowania kotleta z selera a"la schabowy potrzeba nam będzie:
1 seler (wielkość zależy ile osób chcemy nim obdzielić)
jajko
bułka tarta
przyprawy
ząbek czosnku

Seler obrałam i pokroiłam w plastry(ja nie lubię za grubych kotletów wiec u mnie nie były to za grube plastry).
Włożyłam do gotującej się wody z czosnkiem ,posolona i z przyprawami i pogotowałam go tak długo ,żeby nie był przegotowany ,a jednocześnie już dał się jeść(im grubsze plastry tym dłużej).
Wyjęłam z wody ,jeśli potrzeba to trzeba odsączyć .
Posypałam jeszcze trochę własna wegeta i obtoczyłam w jajku i bułce tartej.
Gotowe kotlety położyłam na gorący tłuszcz i podsmażyłam na rumiano z obu stron.

Mi ten kotlet bardzo zasmakował ,ale preferuje go jeść jako ciepły (prosto z patelni) i serdecznie polecam .





Zycze smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...