sobota, 30 marca 2019

Potrawka pełna karotenu

Przepis na ta potrawę znalazłam na stronach Aga ma smaka,a że miałam batata to postanowiłam zrobić tą potrawę.oryginał
Robi się ja bardzo szybko także jeśli macie wszystkie składniki , a dopiero co weszliście z pracy do domu i myślicie nad obiadem to polecam tę właśnie potrawę.


Ja do swojej potrawy użyłam:(ja z tych składników zrobiłam obiad dla 2 osób )
1 batat (mój był bardzo duży wiec wykorzystałam 1/4)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 paczki mrożonej marchewki z groszkiem(moja marchewka to Mroźna Kraina 750g )
2 cebule średnie czerwone
4 ząbków czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego( u mnie to był cały mały słoik 80g)
przyprawy:pieprz,sos sojowy,cząber,kozieradka,lubczyk,można dodać ostra paprykę
natka pietruszki
olej

Cebulę obrałam i drobno pokroiłam.
Na dużej patelni (lub można w garnku) zeszkliłam cebulę i dolałam wody z 2-3 łyżki ,a następnie oddałam pokrojona w kostkę paprykę i pod przykryciem dusiła mi się razem z cebulką.
Następnie dodałam obranego i pokrojonego w kostkę batata i po kilku minutach dorzuciłam go wraz z marchewką z groszkiem do reszty warzyw,jeśli woda wyparowała dodałam następnej trochę .
I teraz dodałam przyprawy jakie ja lubię i zioła oraz koncentrat pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dusiłam wszystko jeszcze chwilę do miękkości batata i marchewki.
Na koniec dodałam posiekaną natkę pietruszki .
Ja osobiście jadłam to jako samodzielne danie,ale rodzince podałam z trendy launchem,a wy możecie podać to z ziemniakami oraz mięsem (tu już nie zabieram głosu bo każdy poda z czym chce).
Jak pisałam na wstępie potrawę robi się naprawdę szybko także polecam dla zabieganych osób.  






Życzę smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...