piątek, 8 sierpnia 2014

Sałatka szwedzka

Miałam nie umieszczać tu tego przepisu na sałatkę szwedzką ponieważ 3 lata temu znalazłam w necie przepis na ową sałatkę i od tego czasu robię ją sama wg.tego przepisu http://kuchennewzlotyicosjeszcze.blogspot.com/2009/07/ogorkowa-saatka-szwedzka-do-soikow.html                                                             (dlatego też dodam tu do bloga tylko moje zdjęcia a po przepis odeślę do strony z której czerpię skład)-- dla Mnie jest to dobry smak ponieważ nie lubię smaku octu a w niej nie jest on za bardzo wyczuwalny .życzę smacznego.

Słodkie życie bez cukru

Choć cukier nie służy naszemu organizmowi, pozostaje wciąż najczęściej kupowanym wzbogacaczem smaku. Tymczasem oferta jego zastępników na rynku stale rośnie i warto poznać ją bliżej
Wady cukru można wymieniać bez końca: szkodzi zębom, przyczynia się do rozwoju cukrzycy, sprzyja tyciu, podnosi ciśnienie, osłabia odporność, zatem poza kaloriami i energią nie dostarcza nam niczego dobrego. Jego smak uzależnia, a nagłe odstawienie wywołuje reakcję przypominającą odwyk: rozdrażnienie, rozkojarzenie, senność. Niełatwo z niego zrezygnować również dlatego, że ukryty jest np. w płatkach śniadaniowych, dżemach, napojach gazowanych, serach, mieszankach przypraw, pieczywie. Jednak mamy wybór. Do herbaty możemy dodać miód, do ciast zmielone suszone owoce, a naleśniki polać syropem klonowym. A to nie jedyne możliwości.

  • Miód jest dość kaloryczny, ale zawiera także glutaminę poprawiającą odporność i hamującą procesy zapalne (polecany przy infekcjach), witaminy B, C i K oraz enzymy. Żelazo z miodu przyswaja się aż w 60%. Niestety swoje dobroczynne właściwości miód zachowuje jedynie w temperaturze do 50°C. Jest też dość silnym alergenem. Cena to ok. 40 zł za litr.
  •  
  • Syrop klonowy to gęsty, brunatny syrop, który, choć kaloryczny (mniej niż cukier i miód), ma w swoim składzie magnez, żelazo, potas, fosfor, wapń, witamy z grupy B oraz kwas foliowy, a także dużo manganu i cynku. Nadaje się nie tylko do naleśników i ciast, ale także do warzyw, mięs i drinków. Cena to ok. 30 zł za 250 ml.

  • Słody zbożowe sporządza się głównie z ryżu lub jęczmienia. Poprawiają one trawienie, uwalniając żołądek i jelita z zastojów, wzmacniają też ich ścianki. Stanowią źródło energii, która tworzy się wolniej, ale za to utrzymuje się dłużej, stąd poleca się go sportowcom i przy dłuższym wysiłku. Zawierają witaminy z grupy B. Nadają się do ciast i innych wypieków. Cena za 200 mg to ok. 5 zł.

  • Syrop z agawy to meksykański odpowiednik miodu. Jest trzykrotnie słodszy od cukru, jednak ma dość niski indeks glikemiczny. Zawiera też sporo inuliny – naturalnego probiotyku; jest źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Mimo wszystko jest najrzadziej polecanym zamiennikiem cukru ze względu na negatywny wpływ na gospodarkę tłuszczową. Cena to ok. 30 zł za 500 ml.
  •  
  •  
  • Syrop daktylowy oprócz cukrów zawiera białka, tłuszcze, karoteny, witaminę A, B1 i B2, C, E, PP, wapń, żelazo, fosfor oraz sacyliany o działaniu podobnym do aspiryny. Obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciw- zakrzepowo, a dzięki znacznej zawartości błonnika – zwalcza również zaparcia. Można nim słodzić herbatę, ciasta, a nawet drób. Cena to ok. 20 zł za 350 ml.
  •  
  •  
  • Cukier brzozowy (ksylitol) formą i smakiem najbardziej przypomina cukier, zawiera jednak aż o 40% mniej kalorii oraz ma niższy indeks glikemiczny. Polecany zwłaszcza diabetykom. Opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność organizmu, a ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia, zaleca się go w profilaktyce osteoporozy. Badania wykazały także m.in., że posiada właściwości bakteriobójcze, ogranicza rozwój pleśni w przewodzie pokarmowym, zwalcza zapalenie dziąseł czy zmniejsza występowanie alergii i astmy. Bezpieczna dawka spożycia to jednak zaledwie trzy łyżeczki dziennie – więcej może wywołać silną biegunkę. Cena to ok. 30 zł za 1 kg.

  • Cukier kokosowy jest aromatyczny i bardzo słodki (nie dla cukrzyków). Bogaty w potas, magnez, cynk, żelazo, witaminy B1, B2, B3, B6 i C. Zawiera także aż 16 aminokwasów. Stanowi dobre źródło długotrwałej energii. Za pół kilograma trzeba zapłacić ok. 30 zł.

  • Stewia to właściwie zioło. Jest ponad 200 razy słodsza od cukru, ale nie zawiera kalorii i nie wpływa na wzrost poziomu glukozy we krwi. Nie stanowi więc źródła energii. Obniża za to ciśnienie tętnicze, zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz nadpobudliwość psychoruchową u dzieci. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen oraz tłuszcze i białka. Łagodzi zgagę i rozstroje żołądka, ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zapobiega próchnicy i chorobom skóry, takim jak trądzik, wysypka czy świąd. Zalecana w walce z otyłością. Można ją uprawiać w domu, lub w ogródku. Sprzedawana w liściach kosztuje ok. 10 zł za 100 g.

Kupując zastępniki cukru, czytajmy etykiety. Zdarza się, że są one wzbogacane o różne, niekoniecznie zdrowe, składniki. Bywa też, że nazwa ma z pożądanym składem niewiele wspólnego, np. syrop klonowy bywa w rzeczywistości kukurydzianym, a brzozowy okazuje się przetworzony tak bardzo, że nie zachował swoich właściwości. Z tego samego powodu nie kupujmy żadnego z nich w postaci tabletek lub słodzików w proszku.
żródło L.O 

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...