Przepis na to ciasto znalazłam na jednej z grup na FB i sam jego tytuł spodobał mi się na tyle ,że postanowiłam sama go zrobić.
Podaję link do oryginalnego przepisu link
Do sporządzenia w/w ciasta dla leniwych potrzeba nam będzie:
660 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi bardziej słodszy to można dać więcej łyżek)
1 opakowanie cukru waniliowego (ja dałam równowartość swojego cukru waniliowego przepis tu link
400g słomek ptysiowych (u mnie na mniejszej formie wyszło mniej słomek)
Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem oraz
cukrem waniliowym i dodawałam powoli partiami serek mascarpone.
Na dnie blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam warstwę słomek ptysiowych i
wykładałam połowę kremu.
Następnie ułożyłam warstwę słomek i wyłożyłam
resztę kremu.
Wierzch przykryłam słomkami ptysiowymi.
Ciasto wstawiłam
do lodówki najlepiej na noc(w oryginale pisze że można go jeść już po 3h ,ale u mnie jeszcze po tym czasie nie był dobrze stężały,wiec ja polecam kroić go następnego dnia).
Ciasto jest smaczne ale....bardzo kaloryczne.
Życzę smacznego