piątek, 23 grudnia 2016

Sałatka śledziowa po meksykańsku

Zobaczyłam w sklepie sałatkę śledziowa po meksykańsku i poleciała mi na nie ślinka ,wiec zamiast kupować wolałam ja sobie sama zrobić.
Wówczas wiem co jem i jak to jest zrobione.
Nie jest trudno zrobić owa sałatkę ,wiec co jakiś czas będę ja robić .
Ze sklepu przyniosłam tylko śledzie majtasy (resztę składników miałam w domu ).
Jak zwykle przepisu szukałam w necie i po przejrzeniu kilkunastu przepisów ,które wg. mnie nie przypadły mi do gustu (to już na pewno i nie przypadną mi do smaku).
Znalazłam swój przepis na tej stronie oryginalny przepis




Do przygotowania sałatki śledziowej po meksykańsku potrzeba nam będzie:
Zalewa:
600ml wody
200ml octu spirytusowego 10%

-500g filetów śledziowych
-2 łyżki oleju
-2 cebule
-1 czerwona papryka
-przecier pomidorowy
-ok.100 ml wody
-1 łyżka cukru
-puszka kukurydzy konserwowej
-puszka czerwonej fasolki konserwowej
przyprawy:sol,chili,pieprz mielony

Jak pisze w oryginale najpierw trzeba zrobić zalewę octowa i tak tez zrobiłam .
Ocet zmieszałam z woda i do tego wrzuciłam filety śledziowe pokrojone na kawałki jakie chcemy.
Odstawiłam to wszystko na bok ,aby filety przeszły trochę tym octem (myślę ze nabrały twardości jak poleżały trochę w tej zalewie ,ale jest to tylko moje odczucie ?).
U mnie leżały tak ok.2-3 h (bo tak mi wyszło z czasem).
W tym czasie wzięłam się za przygotowywanie pozostałych składników do owej sałatki.
Cebule pokroiłam w piórka(u mnie akurat to była czerwona cebula ,ale to nie ma znaczenia jaki ona ma kolor bo jak się doda koncentratu pomidorowego to wszystko i tak będzie czerwone).
Cebule podsmażyłam na patelni (aby była szklista) następnie dodałam pokrojona w kosteczkę czerwona paprykę i wszystko to nadal podsmażałam na patelni (nie za długo,aby się nie spaliło ).
Do wody dodałam koncentrat pomidorowy (u mnie starczył mały słoiczek 90ml ,w oryginale jest 200ml ,ja uważam ze mały słoiczek w zupełności starczy ,ale co kto lubi? jeśli lubisz czuć w sałatce śledziowej po meksykańsku koncentrat to dodaj 200ml ,jeśli nie lubisz w owej sałatce wyczuwać smaku koncentratu to daj go tyle ile ja dałam czyli mały słoiczek) i wszystko to rozmieszałam  ,a następnie wlałam do cebuli i papryki.
Dodałam odsączoną puszkę kukurydzy i fasoli czerwonej i wszystko to wymieszałam ,a następnie doprawiłam do smaku czyli w moim przypadku była to sol,pieprz mielony ,chili(tyle co na koniec noża dałam,ale jeśli ktoś lubi to proszę chili dać więcej ,danie ma być ostrawe ,ale nie ma być takie ostre żeby nie można było tego później jeść ?) a na sam koniec dodałam łyżkę cukru(dla zrównoważenia smaku).
Wymieszałam wszystkie składniki razem i odstawiłam ,do ostygnięcia.
Wyjęłam filety śledziowe z zalewy i delikatnie połączyłam je z reszta w/w składników.
Całość jak zajdzie jeszcze taka potrzeba dosmaczyłam i odstawiłam do "przegryzienia" się.
Powtórzę ze oryginałem sałatka ta jest najlepsza na drugi dzień .
Swoja wpakowałam do słoika i dobrze ostygniętą wstawiłam do lodówki .
Salaka owa wszystkim domownikom smakowała ,także wejdzie do naszego jadłospisu .





Zycze smacznego

środa, 21 grudnia 2016

Wegetarianski kapuśniak z białej kapusty

Ponieważ z bigosu zostało mi trochę białej kapusty musiałam coś z niej zrobić .
I tu jak zawsze net podpowiedział mi zupę całkiem ciekawa (bo przyznam sie ze jeszcze tak nie wykonywałam zupy ,zawsze wszystko gotuje razem ,a tu jest troszkę inaczej?) suma Sumarom zupa wyszła na prawdę palce lizać (mniamniusia jak usłyszałam )..
Znalazłam stronę do oryginalnego przepisu-oryginalny przepis

Na przygotowanie owej zupy kapustnej potrzeba nam będzie:
1 mala kapusta biała (jeśli ktoś zamierza gotować więcej niż dla 3 osób to musi to być większa kapusta)
1 por (biała część)
1 marchew
1 pietruszka(w oryginale nie było ,ale ja dałam)
 kawałek selera (w oryginale nie było ,ale ja dałam)
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta (w oryginale jej nie było ,ale ja miałam to dałam)
3 łyżki sosu sojowego
1 puszka pomidorów(ja miałam swoje z słoiku )
wywar z warzyw
przyprawy:sól,pieprz,szczypta kuminu,szczypta papryczki chili(tu proszę uważać na ta szczyptę?bo jak ktoś nie lubi za bardzo mocno to i szczypta może być za dużo,ale warto chilii dodać bo nadaje potrawie smak)
szczypta cukru,szczypta wędzonej papryki.
Natka pietruszki 

Kapustę poszatkowałam na kawałki,warzywa takie jak marchew pocięłam na mniejsze talarki ,a selera  i pietruszkę pokroiłam w kostkę.
Do garnka wrzuciłam kapustę i pokrojone warzywa(ja akurat zrobiłam sobie to warstwowo tj.kapusta ,warzywa,kapusta) i wszystko to zalałam bulionem warzywnym i doprawiłam sosem sojowym,kminem rzymskim,sola,pieprzem i szczypta cukru.I tak owa kapusta z warzywami gotowała się z 20 minut.
Paprykę ,cebulę i pora pocięłam na mniejsze kawałki i podsmażyłam na łyżce oleju na patelni,a pod koniec podsmażania dodałam szczyptę papryki wędzonej i chili.
Po koniec gotowania kapusty dodałam cala zawartość patelni (czyli podsmażaną paprykę,cebule i pora).
Następnie już na sam koniec dodałam pomidory (ja mam własne pomidory zawekowane,wiec można je nazwać ze dodałam passa tę ) w oryginale pisze żeby jeszcze dodać trochę Pesta pomidorowego (ale ja nie miałam to nie dodawałam).
I to juz koniec tej wegetariańskiej zupy .Prawda ze wykonanie jest bardzo szybkie i łatwe.
Także serdecznie polecam owa zupkę .
Ja sama zjadłam ja bez żadnych dodatków ,ale dla rodzinki musiałam ugotować ziemniaki (wiec można ja zjeść zarówno z ziemniakami jak i bez nich,co kto lubi?).
Na wierzchu można posypać pociętą natka pietruszki.


Zycze smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...