piątek, 6 września 2019

Leczo z boczniakami

Następną paczkę boczniaków użyłam do zrobienia lecza ,tu też się wspomagałam przepisem z Jadłonomii link .
Choć ten przepis nie różni się od tego mojego znajomego przepisu na leczo (tylko tu dodatkowo dodałam boczniaki).


Do leczo z boczniakami użyłam(porcja dla 2 osób):
1 cebule
1 czerwona papryka lub po 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej
1 cukinia średnia
1-2 pomidory (w sezonie,a poza nim pokrojone z puszki)
250-300g boczniaków
2-3 łyżki sosu sojowego
olej
przyprawy:słodka papryka,papryka wędzona,pieprz mielony,sól,ostra papryka w proszku(jeśli lubisz)

Wszystkie warzywa(takie jak cebula,cukinia,papryka ja najpierw kroję w kosteczkę lub paseczki (jak boczniaki).
Do garnka wlałam olej i wsypałam cebulę poddusiłam ją ok 2 minuty i później dodałam pokrojone papryki oraz wszystkie sproszkowane papryki(wędzona,słodka,ostra jeśli lubisz) i tak dusiłam 5 minut.Następnie dodałam pokrojoną cukinię oraz pokrojone pomidory .
Na osobnej patelni rozgrzałam olej i tu wrzuciłam pokrojone w paseczki boczniaki i postępowałam zgodnie ze wskazówkami  z Jadłonomii czyli jak wrzucisz boczniaki na patelnie nie mieszać ich i smażyć przez minutę ,aby się zezłociły.
Po tym czasie obróciłam boczniaki na drugą stronę i dodałam sos sojowy oraz mielony pieprz czarny.
Jak warzywa w leczo były miękkie dorzuciłam do nich usmażone boczniaki i wszystko dokładnie wymieszałam i jeszcze z 1-2 minuty gotowałam to razem.  Już na talerzu posypałam natką pietruszki.
Potrawa jest szybka w przygotowaniu i smaczna .Serdecznie polecam









Życzę smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...