sobota, 29 kwietnia 2017

Szakszuka z tofu

Ten przepis znalazłam u blendmena i muszę przyznać ze już pozostanie w moim jadłospisie bo robi się go szybko i mi smakuje.
Podaje przepis do oryginalnego przepisu na wegańska szakszuke z tofu http://www.blendman.pl/przepis/weganska-szakszuka-z-tofu/


Do przyrządzenia wegańskiej szakszuki potrzeba nam będzie:
1 sztuka tofu naturalnego
olej
2-3 ząbki czosnku
1 sztuka cebula
1 sztuka papryki (ja dałam słodką paprykę ,on proponuje ostra)
ok. 200ml przecieru pomidorowego
sol,pieprz
przyprawy: kminek mielony,cukier,papryka wędzona słodka,chili w proszku

Wszystkie przyprawy razem połączyć (on w oryginale napisał ile dał przypraw ,ale dla mnie te jego ilości to za "ostro"wiec daje te same co on przyprawy ,ale w zmniejszonych ilościach).
Na patelni rozgrzałam olej i dałam cebulę (pokrojona w kostkę) i na patelni potrzymałam tyle ,aby się nie zesmazyla ,ale była szklista cebula.
Papryka pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli oraz pokrojony czosnek i wszystko to jeszcze chwilkę podsmażyłam na patelni (lub garnku jak kto woli?) .
Do tego co smażyłam dodałam wszystkie wymieszane przyprawy czyli:kminek,cukier,papryka,chili i ok. 5 minut podsmażyłam.
Wlałam przecier pomidorowy i starte  na tarce -grube oczka-tofu naturalne(lub można je pokruszyć w palcach,ja wole starte na tarce).
Wszystko to delikatnie zamieszałam i doprawiłam sola i pieprzem.
Wszystko to gotowałam do zredukowania przecieru pomidorowego.

Polecam choć raz spróbować to danie i zakochać się w nim tak jak Ja.
Ja podałam to tym razem z Trendy Lanch (z zielona soczewica) firmy Malvit .


Zycze smacznego

środa, 26 kwietnia 2017

Ryba z piekarnika

To danie jest naprawdę bardzo proste do jego przyrządzenia wystarczy nam 20 minut (które to ryba spędza w piekarniku).
Polecam to danie bo jest bardzo smaczne i nie ocieka tłuszczem jak dania z patelni.


Do przygotowania ryby z piekarnika potrzeba nam będzie:
--ryba (ja używam filetów -może to być ryba którą lubicie,u mnie najczęściej jest to miruna,ale nie kupuje już ryb z głębokiego mrożenia (jaki spotyka się w sklepach samoobsługowych) wole zapłacić więcej ,a mieć rybę która ma co najwyżej 5% lodu a nie 20czy 35% (bo to wielka różnica nawet w smaku takiej ryby).
-2-3 ząbki czosnku
-kawałek masła
-przyprawy(u mnie jest to :pieprz mielony i przyprawa do ryb(Dary Natury)
-koperek i natka pietruszki(to dodaje najczęściej jak robię pstrąga takie co to sprzedają je po dwie sztuki na tacce zafoliowanej ) wówczas wkładam albo pociętą albo cala natkę i koperek do środka do tuszki.

Rybę (jeśli jest taka potrzeba ) to rozmrażam (dlatego bo jeśli wcześniej kupie np.na targu rybę to chciał nie chciał muszę ja włożyć do zamrażalki ,aby mi się nie popsuła(ale chociaż będzie na tej rybie troszkę lodu nie gruba warstwa lodu) .
Czosnek rozcieram z masłem na jednolita konsystencje.
W naczyniu żaroodpornym układam rybę posypuje ja pieprzem mielonym i przyprawa do ryb,a następnie na gore kładę male kawałeczki roztartego masła z czosnkiem i wstawiam rybę na 20minut do piekarnika nastawionego na 180C grzałka góra-dol.
Jeśli robię pstrąga to ja odcinam im łeb z oczami (nie lubię jak patrzy się na mnie ryba którą właśnie jem hihi,no co zrobię tak już mam??????) i pieprze rybę ,a także dodaje przyprawę do ryb i do środka wkładam jak już wcześniej napisałam albo pociętą zieleninę(czyli koperek i natkę pietruszki) albo daje cale zielone bez łodyżek i tak samo na 20 minut do piekarnika .
Taka ryba jest jak dla mnie bardzo smaczna ,a miruna skradła moje serce tak mi ona smakuje.-mniam-
To zdjęcie pokazuje cały obiad razem z surówka z kapusty kiszonej ,ale próbowałam już jeść rybę z buraczkami gotowanymi i startymi na tarce z drobnymi oczkami ,a jadłam rybę tez z surówką z kapusty czerwonej wszystkie były smaczne surówki wiec uważam ze kto co lubi ten to dodaje do swojej ryby.




Zycze smacznego

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...