Szybciutko póki jeszcze są truskawki daję tu na bloga przepis na chlebek truskawkowy(na wzór chlebka bananowego ) i tak samo jak on robi się go szybko.A przepis znalazłam na blogu link
Swój chlebek robiłam dokładnie z tych samych składników:
300g truskawek
90g cukru trzcinowego(dlatego w środku chlebek jest taki ciemny,myślę że można użyć białego cukru )
70g masła
250g mąki pszennej typ 650
łyżeczka sody
1 jajko
Truskawki umyłam ,odszypułkowałam utłukłam tłuczkiem od ziemniaków na puree.
W garnuszku roztopiłam masło i odstawiłam na bok ,żeby ostygło.
Mąkę połączyłam z sodką.
Do puree truskawkowego dodałam roztopione ostygłe masło i wszystko to zmieszałam widelcem.
Dodałam rozbełtane jajko i cukier i ponownie zmieszałam to widelcem.
Na koniec stopniowo dodawałam suche składniki ,czyli mąkę z sodką i za każdym razem jak dodałam mąkę wymieszałam łyżką.
Piekarnik nastawiłam na 170C (góra-dół) .
Foremkę szklaną wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam łyżką ciasto .
Jak piekarnik był już nagrzany włożyłam foremkę i piekłam 50 minut.
Nawet nie zdążyłam posypać chlebek cukrem pudrem do fotografii bo od razu znaleźli się amatorzy ,aby go spróbować.
Chlebek robi się szybko i jest smaczny.
Życzę smacznego