czwartek, 25 października 2018

Chleb z dynią

Ten chleb zobaczyłam na pewnej stronie w internecie i tak mi się on bardzo spodobał ze postanowiłam sama zrobić taki ładny chlebek (a ponieważ mus z dyni już miałam gotowy w słoiczku wiec starczyło od chęci przejść do czynów i w spokojna niedziele po obiedzie zaczęłam odważać maki i tak potoczyło się dalej ,aż wyszedł taki ładniutki chlebek(ja jak pisałam nie jadam chleba od lipca ,ale ten po upieczeniu musiałam spróbować jak wyszedł . TU link do oryginalnego przepisu (tylko ja nie miałam w domu maki typ650 wiec zrobiłam z 3 różnych takich jak miałam  (link).






Na w/w chleb zużyłam  :
200g mąki orkiszowej typ 650
200g mąki żytniej typ 720
150g mąki pszennej typ 550
(Nie trzeba się tak rozdrabniać z makami można wziasc jednej maki 550g)
150g musu z dyni(jak zrobić mus pisałam tu link
4 łyżeczki drożdży suszonych
2 łyżeczki soli
350ml mleka letniego
1 białko
1 łyżeczka sezamu czarnego i białego do ozdoby 

Chleb oprócz zamiany mąk robiłam dokładnie tak jak napisali w oryginale (przygotowałam sobie dwie miseczki) i do jednej wsypałam 100g maki orkiszowej,100g maki żytniej ,100g maki pszennej(tu musi być 300g maki) oraz  2 łyżeczki suszonych drożdży i łyżeczkę soli,a także 150ml mleka letniego wszystko to razem delikatnie zmieszałam i dodałam mus z dyni wyrobiłam to delikatnie nie za długo (tylko do elastycznej masy tak ok.5 minut) i przeszłam do drugiej miski do której wrzuciłam 100g maki orkiszowej,100g maki żytniej ,50g maki pszennej  (tu musi być 250g maki) ,2łyzeczki drożdży suszonych,łyżeczka soli i 200ml mleka letniego i tak samo krotko wyrabiałam jak poprzednie ciasto z dynia (czyli aż było elastyczne ok. 5 minut) .
Oba te ciasta rozwałkowałam na stole(może być na stolnicy jak kto woli) i położyłam na dole ciasto z dynia(to ciasto musi być większe niż białe) ,a na gorze ciasto białe(ja nie obcinałam jak każą w oryginale) i zwinęłam oba te ciasta jak roladę.
Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i włożyłam zwinięte ciasto.
Odstawiłam na 90 minut w ciepłe miejsce (i przykryłam czystą ściereczką) zauważyłam że na suszonych drożdżach tak pięknie ciasto nie rośnie jak to jest z drożdżami surowymi (dlatego proszę sie nie martwic jeśli chleb nie urośnie za dużo).
Po tych 90 minutach włączyłam piekarnik na 200C (góra-dół) i w tym czasie jak piekarnik mi się nagrzewał oddzieliłam jajko i surowym białkiem posmarowałam wierzch chleba ,a także dekoracyjnie na przemiennie  posypałam białym i czarnym sezamem.
W 200C piekłam 20 minut ,a następnie zmniejszyłam  temperaturę do 180C i piekłam następne 20 minut po tym czasie wyłączyłam piekarnik i wyjęłam chlebek z keksówki i papieru na kratkę. 
Chlebek ten z dynią ma troszkę smak dyni,ale mi sie wydaje ze nie ma się co tym za bardzo przejmować i tak dobrze smakuje(a jak wygląda-prawda!!!!).




Życzę smacznego



Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...