piątek, 8 sierpnia 2014

Słodkie życie bez cukru

Choć cukier nie służy naszemu organizmowi, pozostaje wciąż najczęściej kupowanym wzbogacaczem smaku. Tymczasem oferta jego zastępników na rynku stale rośnie i warto poznać ją bliżej
Wady cukru można wymieniać bez końca: szkodzi zębom, przyczynia się do rozwoju cukrzycy, sprzyja tyciu, podnosi ciśnienie, osłabia odporność, zatem poza kaloriami i energią nie dostarcza nam niczego dobrego. Jego smak uzależnia, a nagłe odstawienie wywołuje reakcję przypominającą odwyk: rozdrażnienie, rozkojarzenie, senność. Niełatwo z niego zrezygnować również dlatego, że ukryty jest np. w płatkach śniadaniowych, dżemach, napojach gazowanych, serach, mieszankach przypraw, pieczywie. Jednak mamy wybór. Do herbaty możemy dodać miód, do ciast zmielone suszone owoce, a naleśniki polać syropem klonowym. A to nie jedyne możliwości.

  • Miód jest dość kaloryczny, ale zawiera także glutaminę poprawiającą odporność i hamującą procesy zapalne (polecany przy infekcjach), witaminy B, C i K oraz enzymy. Żelazo z miodu przyswaja się aż w 60%. Niestety swoje dobroczynne właściwości miód zachowuje jedynie w temperaturze do 50°C. Jest też dość silnym alergenem. Cena to ok. 40 zł za litr.
  •  
  • Syrop klonowy to gęsty, brunatny syrop, który, choć kaloryczny (mniej niż cukier i miód), ma w swoim składzie magnez, żelazo, potas, fosfor, wapń, witamy z grupy B oraz kwas foliowy, a także dużo manganu i cynku. Nadaje się nie tylko do naleśników i ciast, ale także do warzyw, mięs i drinków. Cena to ok. 30 zł za 250 ml.

  • Słody zbożowe sporządza się głównie z ryżu lub jęczmienia. Poprawiają one trawienie, uwalniając żołądek i jelita z zastojów, wzmacniają też ich ścianki. Stanowią źródło energii, która tworzy się wolniej, ale za to utrzymuje się dłużej, stąd poleca się go sportowcom i przy dłuższym wysiłku. Zawierają witaminy z grupy B. Nadają się do ciast i innych wypieków. Cena za 200 mg to ok. 5 zł.

  • Syrop z agawy to meksykański odpowiednik miodu. Jest trzykrotnie słodszy od cukru, jednak ma dość niski indeks glikemiczny. Zawiera też sporo inuliny – naturalnego probiotyku; jest źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Mimo wszystko jest najrzadziej polecanym zamiennikiem cukru ze względu na negatywny wpływ na gospodarkę tłuszczową. Cena to ok. 30 zł za 500 ml.
  •  
  •  
  • Syrop daktylowy oprócz cukrów zawiera białka, tłuszcze, karoteny, witaminę A, B1 i B2, C, E, PP, wapń, żelazo, fosfor oraz sacyliany o działaniu podobnym do aspiryny. Obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciw- zakrzepowo, a dzięki znacznej zawartości błonnika – zwalcza również zaparcia. Można nim słodzić herbatę, ciasta, a nawet drób. Cena to ok. 20 zł za 350 ml.
  •  
  •  
  • Cukier brzozowy (ksylitol) formą i smakiem najbardziej przypomina cukier, zawiera jednak aż o 40% mniej kalorii oraz ma niższy indeks glikemiczny. Polecany zwłaszcza diabetykom. Opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność organizmu, a ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia, zaleca się go w profilaktyce osteoporozy. Badania wykazały także m.in., że posiada właściwości bakteriobójcze, ogranicza rozwój pleśni w przewodzie pokarmowym, zwalcza zapalenie dziąseł czy zmniejsza występowanie alergii i astmy. Bezpieczna dawka spożycia to jednak zaledwie trzy łyżeczki dziennie – więcej może wywołać silną biegunkę. Cena to ok. 30 zł za 1 kg.

  • Cukier kokosowy jest aromatyczny i bardzo słodki (nie dla cukrzyków). Bogaty w potas, magnez, cynk, żelazo, witaminy B1, B2, B3, B6 i C. Zawiera także aż 16 aminokwasów. Stanowi dobre źródło długotrwałej energii. Za pół kilograma trzeba zapłacić ok. 30 zł.

  • Stewia to właściwie zioło. Jest ponad 200 razy słodsza od cukru, ale nie zawiera kalorii i nie wpływa na wzrost poziomu glukozy we krwi. Nie stanowi więc źródła energii. Obniża za to ciśnienie tętnicze, zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz nadpobudliwość psychoruchową u dzieci. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen oraz tłuszcze i białka. Łagodzi zgagę i rozstroje żołądka, ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zapobiega próchnicy i chorobom skóry, takim jak trądzik, wysypka czy świąd. Zalecana w walce z otyłością. Można ją uprawiać w domu, lub w ogródku. Sprzedawana w liściach kosztuje ok. 10 zł za 100 g.

Kupując zastępniki cukru, czytajmy etykiety. Zdarza się, że są one wzbogacane o różne, niekoniecznie zdrowe, składniki. Bywa też, że nazwa ma z pożądanym składem niewiele wspólnego, np. syrop klonowy bywa w rzeczywistości kukurydzianym, a brzozowy okazuje się przetworzony tak bardzo, że nie zachował swoich właściwości. Z tego samego powodu nie kupujmy żadnego z nich w postaci tabletek lub słodzików w proszku.
żródło L.O 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...