środa, 20 maja 2020

Serowe krakersy

Przepis na te krakersy znalazłam w książeczce "Domowe pieczywo".
Bardzo prosty przepis

Do zrobienia krakersów użyłam:
300g mąki pszennej typ 1850 Gdańskie Młyny(możesz użyć mniejszy typ )
150g startego sera żółtego ementalera
150g masła
2 jajka
sól
pieprz cayenne
Do posypania :mak,kminek,sezam

Wszystkie w/w składniki połączyłam dokładnie zagniotłam i wstawiłam do lodówki na jedną godzinę.
Potem zimne ciasto trzeba rozwałkować ( z moją mąką szło mi trochę opornie to rozwałkowywanie ,wiec podzieliłam ciasto na 4 części i każdą część rozwałkowywałam najcieniej jak można było).
Rozwałkowane ciasto trzeba pokroić na mniejsze prostokąty,kwadraty,kółka(a ja wzięłam kieliszek od koniaku i nim wykrawałam małe kółka)
Krakersy położyłam na blachę wyłożoną  matą do pieczenia lub można wyłożyć blachę papierem do pieczenia.  
Można posmarować żółtkiem (ja posmarowałam mlekiem), a na górę posypałam część kminkiem,makiem i sezamem.
Piekłam ok 10-15 minut w 180C (tu proszę po 10 minutach sprawdzić jeden krakers,bo być może wasze krakersy wymagają dłuższego pobytu w piekarniku)?

Upieczone krakersy wyłożyłam na kratkę ,aby się ochłodziły .
Smaczna przegryzka i szybko się je robi -serdecznie polecam.







Życzę smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...