sobota, 3 marca 2012

Ryba po grecku

                                                  Ryba    po      grecku

                        Składniki: ryba (ja używam rozmrożonych filetów makreli lub mintaja)
                                                      ten przepis jest na ok. kilograma ryby
                                            5 marchewek (średnich)
                                            2 pietruszki
                                           ½ selera dużego
                                           2 cebule
                                           przyprawy(sól i pieprz oraz papryka w proszku jaką kto preferuje)
                                           koncentrat pomidorowy
                             Ilość warzyw zależy od upodobań smakowych ,ja dodaję dwie cebule
                                                      bo taki smak mi odpowiada.

                            

                   Warzywa obieram i myję, marchew ,pietruszkę i selera ścieram na tarce o
                   grubych oczkach. Wszystkie warzywa wkładam do garnka podlewam ok.
                   pół szklanki wody, a w  między czasie obraną cebulę kroję w drobną kosteczkę
                   podsmażam na patelni aż się zrumieni i taką zrumienioną dorzucam do warzyw.

                
                  Duszę je pod przykryciem do miękkości.
                  Kiedy warzywa się duszą biorę się za przygotowanie ryby.
                  Jak się rozmrozi ,myję pod wodą i czekam chwilkę aż woda obsiąknie ew. 
                    wycieram ją w ręczniku papierowy ,aby szybciej obsuszyć. 
                  Solę ją i lub oprószam przyprawą do ryb(zależne co kto lubi) i kroję na
                              mniejsze kawałki .
                  Na talerzyku wbijam 2 jajka i je roztrzepuję, na drugi wysypuję bułkę tartą .
                  Rozgrzewam na patelni olej, rybę maczam w jajku i obtaczam w  bułce tartej.
                   Rybę kładę na rozgrzany olej i smażę z obu stron aż się zrumieni.
                   Jak warzywa są już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam do 
                   smaku solą i pieprzem oraz papryką w proszku(niektórzy dodają zamiast
                   papryki w proszku ,surową paprykę ale to wszystko zależy co kto lubi)
                   Łączę  oba składniki czyli rybę kładę na spód garnka ,później warstwę warzyw
                                                   i na przemian .
                      Na wierzchu przeważnie zawsze jest warstwa warzyw .

                  I już mamy zrobioną słynną rybę po grecku a tak wygląda moja ryba po
                                                  grecku.----Życzę smacznego---

                                                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...