Składniki: ryba (ja używam rozmrożonych filetów makreli lub mintaja)
ten przepis jest na ok. kilograma ryby
5 marchewek (średnich)
2 pietruszki
½ selera dużego
2 cebule
przyprawy(sól i pieprz oraz papryka w proszku jaką kto preferuje)
koncentrat pomidorowy
Ilość warzyw zależy od upodobań smakowych ,ja dodaję dwie cebule
bo taki smak mi odpowiada.
Warzywa obieram i myję, marchew ,pietruszkę i selera ścieram na tarce o
grubych oczkach. Wszystkie warzywa wkładam do garnka podlewam ok.
pół szklanki wody, a w między czasie obraną cebulę kroję w drobną kosteczkę
podsmażam na patelni aż się zrumieni i taką zrumienioną dorzucam do warzyw.
Duszę je pod przykryciem do miękkości.
Kiedy warzywa się duszą biorę się za przygotowanie ryby.
Jak się rozmrozi ,myję pod wodą i czekam chwilkę aż woda obsiąknie ew.
wycieram ją w ręczniku papierowy ,aby szybciej obsuszyć.
Solę ją i lub oprószam przyprawą do ryb(zależne co kto lubi) i kroję na
mniejsze kawałki .
Na talerzyku wbijam 2 jajka i je roztrzepuję, na drugi wysypuję bułkę tartą .
Rozgrzewam na patelni olej, rybę maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej.
Rybę kładę na rozgrzany olej i smażę z obu stron aż się zrumieni.
Jak warzywa są już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam do
smaku solą i pieprzem oraz papryką w proszku(niektórzy dodają zamiast
papryki w proszku ,surową paprykę ale to wszystko zależy co kto lubi)
Łączę oba składniki czyli rybę kładę na spód garnka ,później warstwę warzyw
i na przemian .
Na wierzchu przeważnie zawsze jest warstwa warzyw .
I już mamy zrobioną słynną rybę po grecku a tak wygląda moja ryba po
grecku.----Życzę smacznego---
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz