środa, 12 października 2016

Kalafior zapiekany z serem

Dzis nie wiedziałam co wymyslec do jedzenia ,a ze obiad musiał być warzywny to otworzyłam lodówkę i szukałam czegoś co można podać na stół......i jest !!!!oczom moim ukazał się piękny kalafior .
Nie lubię jak się coś w domu marnuje (a ten kalafior ma już z 4 dni,wiec najwyższa była pora ,aby go w końcu powoli wykańczać).
Powszechnie gotuje się kalafiora i polewa go bułeczką ,ale ze to danie troszkę tuczące to nie dla Mnie ,wiec musiałam coś innego na obiad przygotować i jak to w takich potrzebach bywa ,otworzyłam komputer i wpisałam słowo -kalafior przepisy- pokazało mi się kilka przepisów ,ale ten mi najbardziej przypadł do gustu bo łatwy w zrobieniu ,szybki a do tego posiadałam w domu wszystkie potrzebne składniki .


Przepis na zapiekany kalafior jest bardzo bardzo prosty.
 W zależności na ile osób ma to być danie??) jeśli na 2-3 osoby to potrzeba będzie:
1/2 kalafiora
łyżka stopionego masła
2-3 ząbki czosnku (w oryginale go nie ma ,ale ja uwielbiam czosnek to dałam)
bułka tarta
kawałek sera żółtego do starcia (ja zawsze mam natarty ser żółty w zamrażalniku)
sol,cukier,pieprz

Kalafior gotujemy na pol miękko (jeśli ktoś ma to w garnku na parze lub w garnku z osolona woda i łyżeczką cukru) jeśli lubimy kalafior taki al dente to proszę go tylko obgotować tak z 5-8 minut.
Ja miałam jeszcze zamrożone brokuły wiec do gotującego się kalafiora już przy końcu gotowania dodałam ze 3 różyczki brokuła .
Kalafiora i brokuła przecedziłam przez sito i chwile poczekałam ,az trochę ostygną.
W tym tez czasie nastawiłam piekarnik na 180C góra-dol .
Kalafiora i brokuła podzieliłam na mniejsze różyczki i poukładałam w formie żaroodpornej (niczym nie smarowałam owej formy)  .
Jak piekarnik sie nagrzewał w garnuszku roztopiłam masło(w moim przypadku było to masło klarowane)
i wycisnęłam do roztopionego masła czosnek (ale jeśli ktoś nie przepada za czosnkiem to proszę go nie dokładać, ja uwielbiam wiec jak tylko mogę dodaje go do wszystkiego),chwilkę to podsmażyłam, aby nie było za bardzo czuć zapachu czosnku i wyłączyłam gaz.
Jak już piekarnik osiagnol swoja temperaturę to polałam roztopionym masłem ów kalafior i na wierzch posypałam startym żółtym serem, a później na to wszystko jeszcze trochę tartej bułki(ile damy sera żółtego i bułki tartej zależy już od nas samych i naszych kulinarnych upodobań???).
Wstawiłam naczynie żaroodporne do piekarnika na.....180C(w oryginale nie pisało ile czasu ma siedzieć w piekarniku ) moja nie za wielka forma żaroodporna była w piekarniku ok.20-30 minut (tutaj tez zależy jak szybko ser sie rozpuści ,a bułka zbrązowieje?) .
Wyjęłam z piekarnika i porozdzielałam na talerze .
Danie jest smaczne i szybkie w przygotowaniu .



Wszystkim życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...