środa, 11 stycznia 2017

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety owe zrobiłam bo szukałam pomysłu co by tu na obiad upichcić ,a ze na samym początku miały być z kukurydza (bo w lodowce znalazłam słoik już otwartej wcześniej kukurydzy i żeby się ona nie popsuła szukałam pomysłów na jej wykorzystanie? i tak w końcu nie wykorzystałam tej kukurydzy bo pójdzie do pasty z wędzonej makreli ,ale pomysł na obiad żeby zrobić kotlety z ciecierzycy nie wygasł ,wiec dodałam inne dodatki do środka do owej ciecierzycy i tak powstały jedne z najbardziej "wymyslatych"kotletów.


Do zrobienia kotletów potrzeba nam będzie:
1 szklanka suchej ciecierzycy
2 duże pieczarki lub 4-5 mniejszych
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 marchewki
1 surowe jajko
szczypiorek
bułka tarta
przyprawy

Na wieczór namoczyłam ciecierzyce w cieplej wodzie i rano zlałam owa wodę ,a nalałam nowej wody i to właśnie w niej gotowałam później ciecierzyce do jej miękkości (ale takiej miękkości aby można ja było zgnieść,ja gniotłam tłuczkiem do ziemniaków ,ale łatwiej byłoby ja wsadzić do blendera i zmiksować ,wiedziałam ze  moja "żyrafa"by raczej sobie z nią nie poradziła to pogniotłam ja tłuczkiem).
Na patelni podsmażyłam posiekana w kosteczkę cebule i czosnek ,a później dodałam obrane pieczarki i ja swoje pieczarki starłam na tarce warzywnej (duże otwory)oraz już na samym końcu dodałam  marchewkę starta tez na tarce warzywnej (duże otwory).
To był mój pomysł ,ale myślę ze podsmażone pieczarki i cebule oraz marchew można wrzucić do blendera i uzyska się miazgę o jaka nam chodzi do dobrego formowania kotletów.
Jak się to wszystko na patelni podsmażyło to dodałam do wcześniej utłuczonej tłuczkiem do ziemniaków ciecierzycy (jak juz pisałam wcześniej jak ktoś ma blender o dużej mocy to może dodać ugotowana ciecierzyce i obsmażoną cebule z pieczarkami oraz marchewkę do kielicha i zblendowac wszystko na miałką masę).
Do gotowej już masy dodałam posiekany szczypiorek oraz surowe jajko i trochę bułki tartej (aby lepiej się sklejały) a także dosmaczyłam do smaku swoimi przyprawami-sol,pieprz mielony,przyprawa do dan z fasoli(Dary Natury),zmielony kumin,papryka mielona słodka,papryka mielona wędzona .
Wszystko to razem dobrze wymieszałam i zaczęłam sklejać masę na kotlety,a następnie owe kotlety podsmażyłam na patelni (nie pisze na czym sie smaży bo każdy ma swój ulubiony tłuszcz na którym smaży czy to będzie olej czy smalec czy tez inny tłuszcz w to ja nie będę interweniować ).
Przy takich kotletach bez mięsnych nauczyłam sie tego żeby nie były to za duże kotlety (raczej mniejsze niz większe) i powinny sie smażyć na większym ogniu (przy za małym ogniu mi na początku kotlety sie rozwalały wiec juz smażę na większym ogniu nie zbyt za duże kotlety).
Danie jest szybkie do zrobienia(nie licząc czasu na moczenie sie ciecierzycy) i smaczne.




Zycze smacznego .
Mi do tego pasowała surówka z kiszonej kapusty ,ale każdy poda z czy uważa.


2 komentarze:

  1. suuuuper obiadek gratuluję zabieram przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu te to te ,ale ja bym ciebie namawiala na kotlety z cukinii ,jak dla mnie niebo w gebie.(wszystkim w domu one smakuja).

      Usuń

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...