środa, 26 kwietnia 2017

Ryba z piekarnika

To danie jest naprawdę bardzo proste do jego przyrządzenia wystarczy nam 20 minut (które to ryba spędza w piekarniku).
Polecam to danie bo jest bardzo smaczne i nie ocieka tłuszczem jak dania z patelni.


Do przygotowania ryby z piekarnika potrzeba nam będzie:
--ryba (ja używam filetów -może to być ryba którą lubicie,u mnie najczęściej jest to miruna,ale nie kupuje już ryb z głębokiego mrożenia (jaki spotyka się w sklepach samoobsługowych) wole zapłacić więcej ,a mieć rybę która ma co najwyżej 5% lodu a nie 20czy 35% (bo to wielka różnica nawet w smaku takiej ryby).
-2-3 ząbki czosnku
-kawałek masła
-przyprawy(u mnie jest to :pieprz mielony i przyprawa do ryb(Dary Natury)
-koperek i natka pietruszki(to dodaje najczęściej jak robię pstrąga takie co to sprzedają je po dwie sztuki na tacce zafoliowanej ) wówczas wkładam albo pociętą albo cala natkę i koperek do środka do tuszki.

Rybę (jeśli jest taka potrzeba ) to rozmrażam (dlatego bo jeśli wcześniej kupie np.na targu rybę to chciał nie chciał muszę ja włożyć do zamrażalki ,aby mi się nie popsuła(ale chociaż będzie na tej rybie troszkę lodu nie gruba warstwa lodu) .
Czosnek rozcieram z masłem na jednolita konsystencje.
W naczyniu żaroodpornym układam rybę posypuje ja pieprzem mielonym i przyprawa do ryb,a następnie na gore kładę male kawałeczki roztartego masła z czosnkiem i wstawiam rybę na 20minut do piekarnika nastawionego na 180C grzałka góra-dol.
Jeśli robię pstrąga to ja odcinam im łeb z oczami (nie lubię jak patrzy się na mnie ryba którą właśnie jem hihi,no co zrobię tak już mam??????) i pieprze rybę ,a także dodaje przyprawę do ryb i do środka wkładam jak już wcześniej napisałam albo pociętą zieleninę(czyli koperek i natkę pietruszki) albo daje cale zielone bez łodyżek i tak samo na 20 minut do piekarnika .
Taka ryba jest jak dla mnie bardzo smaczna ,a miruna skradła moje serce tak mi ona smakuje.-mniam-
To zdjęcie pokazuje cały obiad razem z surówka z kapusty kiszonej ,ale próbowałam już jeść rybę z buraczkami gotowanymi i startymi na tarce z drobnymi oczkami ,a jadłam rybę tez z surówką z kapusty czerwonej wszystkie były smaczne surówki wiec uważam ze kto co lubi ten to dodaje do swojej ryby.




Zycze smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...