piątek, 11 stycznia 2019

Makrela pieczona

Kupiłam w sklepie świeżą makrelę , a ponieważ jeszcze nie jadłam świeżej to i nie za bardzo wiedziałam jak ja zrobić w piekarniku.
Tu z pomocą przyszedł jak zwykle internet i chyba jest tylko jeden przepis (przez innych powielany).
Ja swoją makrelę piekłam wg tego przepisu link
To zdjęcie przedstawia makrele przed włożeniem do piekarnika.

Do makreli pieczonej użyłam:
2 sztuki makreli świeżej
2 ząbki czosnku
4-5 łyżeczek natki pietruszki (pokrojona na drobno)
4-5 suszone pomidory(drobno posiekane)
2 łyżki oleju(ja użyłam oleju z suszonych pomidorów)
masło
sól
 Z czosnku,natki,suszonych pomidorów,oleju zrobiłam marynatę i ja wymieszałam.
 Z ryb odcięłam głowy.Następnie je umyłam .
Posoliłam je w środku i na wierzchu.
Nacięłam każdą rybę w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony).
W nacięcia włożyłam po troszkę masła.
Do środka makreli włożyłam część przygotowanej marynaty.
Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i po całej długości ryb rozłożyłam resztę marynaty.
Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180C góra-dół i piekłam około 25-30 minut.
Makrela ta jest bardzo smaczna .polecam.




Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...