piątek, 28 czerwca 2019

Makaron z sosem cukiniowo-pieczarkowym

Przepis na ten obiadek znalazłam na Fb u Insulinoopornego kucharza.
Przepis jest bardzo łatwy ,a teraz kiedy cukinia króluje na bazarach nie można było go nie wypróbować.

Do zrobienia sosu pieczarkowo-cukiniowego użyłam:(jest to przepis dla 2 osób)
1/2  cukinii (jak większa i 1 cała jak mniejsza)
200-250 g pieczarek
1 cebula
1/2 pęczka koperku
1 łyżkę jogurtu greckiego (proszę czytać składy ,aby nie było dodatku mleka w proszku)
2 łyzki koncentratu grzybowego(u mnie był to koncentrat Devalando)
przyprawy:sól.pieprz,papryka słodka
makaron( u Mnie to był makron z zielonego groszku)
olej

Cebulę podsmażyłam na 2 łyżkach oliwy następnie dodałam cukinię pokrojoną w kostkę i pieczarki(oczywiście wcześniej je obrałam) pokrojone na mniejsze.
Chwilę to wszystko razem poddusiłam (aby było to w miarę miękkie i następnie dodałam 2 łyzki koncentratu grzybowego oraz 1/2 szklanki wody(w przepisie jest szklanka ,ale jak dałam szklankę to było to za rzadkie ,więc proponuję dać 1/2 szklanki wody).
Wszystko to gotowałam jeszcze z 10 minut.
Na sam koniec dodałam   1 łyżkę jogurtu greckiego i sporą garść koperku.
Podałam to z makaronem z zielonego groszku (typu penne ),można podać z innym makaronem(ja akurat ten makaron miałam w domu,jako dozwolony dla Mnie).
Sos robiłam max.20 minut także jest to przepis łatwy,tani i szybki w wykonaniu.
A smakuje Mniam








Życzę smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...