sobota, 11 marca 2017

Chleb mieszany (orkisz+żytnia+psz)

Dzis zrobiłam następny chlebek ,jak zwykle pomieszałam różne rodzaje mąk i tym razem dodałam do smaku miód.Ale zaraz o wszystkim opiszę.


Do przygotowania chleba potrzeba nam będzie:
200g maki orkiszowej typ 630
200g maki pszennej chlebowej typ 750
100g maki żytniej typ.2000
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka zakwasu piekarniczego Bio
25g drożdży świeżych lub 8g suszonych
250-300 ml wody ciepłej nie gorącej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka maki

W 100ml wody (ciepłej nie gorącej) rozrobiłam  drożdże dodałam łyżeczkę cukru i łyżeczkę maki i poczekałam az drożdże podrosną(tak ok.15-20 minut).
Do mieszanki w/w mak dodałam pozostałe składniki czyli wyrośnięte drożdże,sól,olej,miód,łyżeczkę zakwasu piekarniczego Bio oraz wodę (tyle ile przyjmie maka,ciasto na chleb nie może sie lać(pisze o tym bo ostatnio odpowiadałam na pytanie dlaczego ciasto na chleb zapada sie??po upieczeniu i okazało sie ze pani robiła za rzadkie ciasto na chleb dlatego tu wspominam ze ciasto nie może się "lać").
Ja na początku wszystko to mieszam drewniana łyżką ,a później jak już stawia opór to wyrabiam ręcznie (dlaczego nie w mikserze ,zapyta sie ktoś??? bo uważam ze daje rade wyrabiać go ręcznie i nie jest to trudne zajęcie,jak na razie dla Mnie).
Jak potrzeba przy wyrabianiu to trochę podsypuje go maka ,ale nie za dużo tyle żeby dobrze go wyrobić .
Następnie ciasto na chleb odstawiłam do wyrośnięcia na 1h(jedna godzinę) ja stawiam miskę z ciastem na chleb blisko grzejników (jak w zimie) ,a w lato muszę uważać żeby nie było przeciągów.
Wyrośnięty chleb wyjmuje z miski i jeśli zachodzi taka potrzeba na stolnicy lub na blacie stołu kuchennego wyrabiam go tak z 15minut i jeśli jest potrzeba podsypuje maki(ale tylko troszkę ,aby nie było za dużo maki oprócz tej 500g co jest w głównym przepisie .
Takie "wygniecione" ciasto na chleb wkładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ładnie wyrównuję(najczęściej maczam rękę w wodzie i gładzę ta mokra ręką chleb po wierzchu (jak ktoś chce  to w tym momencie może posypać po wierzchu ziarna słonecznika lub coś co lubi ja tu użyłam mieszanki na chleb z (Dary Natury) .
Odstawiam chleb w keksówce do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut .
Nastawiam piekarnik na 200C grzałka góra-dół i jak piekarnik sie nagrzeje to wkładam keksówkę do piekarnika.
Na 200C piekę 15 minut później zmniejszam temperaturę w piekarniku do 180C i piekę 35-40 minut,po tym czasie wyjmuje keksówkę z piekarnika i delikatnie łapiąc za papier wyjmuje chleb z papierem z keksówki i już sam chleb z papierem bez formy wkładam ponownie do piekarnika ale na 150C i na jakieś 15 minut.
Później wyłączam piekarnik i ten chlebek zostawiam w nim ,po ok 30 minutach wyjmuje z piekarnika chleb i kładę go na kratkę do całkowitego przestygnięcia.

Chleb ten z dodatkiem łyżki miody ma troszkę "słodkawy"smak i w smaku troszkę przypomina mi razowiec,choć przez dodanie jasnych mak on nie ma za bardzo ciemnawego koloru ,ale jednak jest smaczny.







Zycze smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...