środa, 8 marca 2017

Surówka z kapusty kiszonej

Miałam tu nie pisać  tego  przepisu na ta prosta surówkę , choć  przepis bardzo prosty i łatwy do wykonania i każdy go zapewne zna to jednak przepis napisze.


Do przygotowania tej prostej surówki potrzeba nam będzie:
 ok. 500g kapusta kiszona (nie kwaszona )
1 jabłko
1 marchewka
1 cebula
olej
cukier
szczypiorek (opcjonalnie)

Kapustę kiszona (pisze kiszona nie kwaszona ,bo kiszenie to naturalny proces fermentacji kapusty a do kwaszenia dodaje sie ocet ,aby ja wybielić , ja w kazdym razie zanim kupie na targu kapustę muszę ja spróbować czy nie zalatuje posmaczkiem octu,a jeśli kupuje w sklepie zawsze czytam jej skład).
Kapustę kiszona jeśli jest za bardzo słona przelewam woda i kroje na mniejsze części.
Na tarce(grube oczka) ścieram marchewkę i jabłko .
Cebule kroje w kosteczkę .
Do kapusty dodaje marchew ,jabłko i cebule ,wszystko to mieszam i do smaku doprawiam cukrem i olejem oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Dobrze jest jeśli surówka ta sie trochę przemaceruje ,ale i taka zaraz po przyrządzeniu tez jest smaczna.






Zycze smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...