sobota, 8 kwietnia 2017

Bigos afrykański

Ten przepis na "bigos"afrykański znalazłam na fajnym blogu ,chłopaka który tez kiedyś był przy tuszy ,ale postanowił zmienić coś w swoim życiu i schudnąć .
A ze razem ze zmiana diety przyszła tez zmiana odżywiania na bardziej wege to i przepisy ma fajne (co prawda jak dla Mnie za dużo daje ostrych przypraw ,ale zawsze zmniejszam ) i nawet niektóre mi smakują dlatego tez dziele się nimi z innymi.
Pierwsza potrawa jaka zrobiłam z jego przepisu był tzw.bigos afrykański (ale z kapusty cukrowej )jak dla mnie dal za dużo przypraw (ze za pierwszym razem jak robiłam ten bigos to "ziałam" jak smok wawelski,ale następnym razem jak robiłam ten bigos już nauczona doświadczeniem dałam zmniejszona ilość przypraw i danie naprawdę mi smakowało,a jeszcze do tego robi sie danie szybko ,to wejdzie on do mojego menu.
Najpierw podam link do oryginalnego przepisu.afrykanski bigos
Ja do swojego dałam te same co on składniki tylko jak wcześniej wspomniałam zmniejszyłam ilość przypraw.


Do sporządzenia w/w bigosu lub inaczej sałatki potrzeba nam będzie:
1/4 główki kapusty białej
1 sztuka marchwi
1 cebula
1 sztuka czerwonej papryki
2 sztuki pomidorów
1 sztuka papryka zielona
1 puszka fasoli białej
3 ząbki czosnku
przyprawy: papryka wędzona słodka,curry w proszku,chili w proszku,imbir,tymianek
olej

Kapustę poszatkowałam,warzywa pokroiłam w kostkę.
W garnku rozgrzałam olej i dodałam cebule ,smażyłam ok2-3 minuty (co jakiś czas mieszałam).
do tego dodałam posiekany czosnek i przyprawy (poza solą) wymieszałam i smażyłam ok.1 minuty.
Dodałam pozostałe warzywa i wymieszałam,a później przykryłam pokrywka i dusiłam ok.10 minut co jakiś czas trzeba zamieszać.
Na końcu dodałam przepłukana fasolkę oraz sól do smaku.
Przykryłam pokrywka i potrawa dusiła się kolejne 5 minut.
W oryginale napisał ze danie najlepiej smakuje po kilku minutach od zagaszenia palnika lub następnego dnia,ja jadłam zawsze zaraz po ugotowaniu (nie wiem jak smakuje następnego dnia,bo potrawa znika u mnie w domu od razy).
Za pierwszym razem gotowałam kapustę do jej miękkości i dość długo to zajęło,ale już za drugim razem gotowałam tyle ile jest czasu w przepisie i ta potrawa z taka chrupiącą kapusta lepiej mi smakowała(także polecam gotować ta potrawę tyle czasu ile jest w przepisie).






życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...