poniedziałek, 26 sierpnia 2019

Pasztet z pieczarek

Ten pasztet to jeden z moich ulubionych pasztetów ,robię go najczęściej w sezonie kiedy pieczarki są w "znośnych cenach" bo tu nie ważne czy kupisz białe piękne pieczarki  do pasztetu mogą być i 2 gatunek po pokrojeniu ich i obsmażeniu na patelni i tak straca swój biały kolor.


Przepis na pasztet z pieczarek (ja najczęściej robię go w szklanej keksówce) :
1do 1,5 kg pieczarek (im więcej pieczarek tym pasztet wyższy)
3-4 cebule
3-4 jajka
1 kajzerka
ew. bułka tarta
olej
przyprawy: sól,pieprz,gałka muszkatołowa,przyprawa do pasztetu(Dary Natury),majeranek,papryka słodka
można dać też natkę pietruszki(opcjonalnie) 

Obieram pieczarki ze skórki i kroje na mniejsze kawałki(można tez je zetrzeć na tarce -duże oczka-)
także cebulę obieram i kroję na mniejsze cząstki lub jak kto woli(nie ważne jak bo i tak wszystko to będzie zmielone).
Na dużej patelni wlewam łyżkę oleju i daję cebulę i pieczarki(jeśli za jednym razem pieczarki nie zmieszczą się na patelni to nic nie szkodzi robię zawsze ze 2-3 takie patelnie)  i podsmażam to wszystko do chwili  aż pieczarki które w trakcie puszcza wodę  ta woda z nich odparuje (i polecam większy ogień nie za mały bo pieczarki maja się podsmażyć ,a nie ugotować) .
Bułkę moczę w wodzie.
Jak pieczarki  ostygną można je zmielić w maszynce do mięsa lub zblendować blenderem i w trakcie mielenia lub blendowania dodać odciśniętą kajzerkę.
Do tak zmielonych pieczarek dodaję żółtka jaj i przyprawiam do smaku .
Na koniec białka ubijam na sztywno i dodaję do pasztetu i wszystko delikatnie mieszam(jeśli jest za rzadki to zagęszczam go bułką tartą).
Do keksówki szklanej wyłożonej papierem do pieczenia wkładam pasztet i piekę ok.1,5 h (do suchego patyczka) w temperaturze 180C.
Jak się upiecze może się "rozwalać" jak wystygnie wkładam go do lodówki aby przez noc stężał .
Następnego dnia pasztet już smacznie zajadam .
Moze jest troszkę pracy przy smażeniu pieczarek z cebulą ,ale późniejszy smak ten trud mam go rekompensuje dla tego serdecznie go polecam.






Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...